Beste podcasts tips
Beste podcasts tips

8x de beste podcasts die je geluisterd móet hebben

Podcasts zijn super chill om te luisteren tijdens het wandelen, poetsen, fietsen of natuurlijk reizen. Regelmatig hielp een goede podcast ons een ellenlange busrit door of zorgde het voor de nodige ontspanning aan het strand. Groot voordeel: in Spotify kun je ze van tevoren downloaden zodat je ook zonder internet uren kunt luisteren. Ben je op zoek naar de beste podcasts die je zeker moet luisteren? Wij hebben de 8 leukste podcasts voor je op een rijtje gezet!

1. Brand in het landhuis

De excentrieke multimiljonair Ewald Marggraff is een legende in het Brabantse Vught. Deze bijzondere man, die ruim 500 schilderijen en 160 miljoen bezat, zou bij een brand in zijn landhuis om het leven zijn gekomen. Maar al sinds het begin is het een vreemde zaak en zijn geld en schilderijen zijn plotseling verdwenen. In deze podcast van NPO Radio 1 probeert de maker Simon Heijmans er achter te komen wat er met Marggraff is gebeurd.

2. Bob

De boeiende podcast Bob gaat over de 84-jarige Elisa die sinds kort alleen maar blijft praten over haar oude jeugdliefde Bob. Elisa is erg oud en een beetje dement waardoor de grens tussen fantasie en waarheid soms lastig te onderscheiden is. Bob is een podcast van NPO Radio 1, AudioCollectief SCHIK en VPRO Dorst.

3. Mathilde’s mysterie

Mathildes mysterie vertelt het verhaal van de zeer excentrieke muze van groot Nederlands kunstenaar Carel Willink. Deze zeer bijzondere diva wordt in 1977 dood gevonden in haar hemelbed aan de Weteringschans in Amsterdam. Zelfmoord, volgens de politie. Haar goede vrienden betwijfelen dit echter en zo’n 40 jaar na haar dood gaan journalisten Lammert de Bruin en Babs Assink op zoek naar de waarheid. Was het moord of toch zelfmoord?

4. Tante Jos

Jos Gemmeke was de oudtante van podcastmaker Mijke van Wijk. Al zolang ze leeft hoort ze verhalen over Jos die tijdens de Tweede Wereldoorlog zeer bijzondere en dappere taken voor het verzet heeft verricht. Zo zat ze bij de illegale pers, was ze koerierster voor Prins Bernhard en heeft ze zelfs als geheim agent gewerkt. Mijke gaat op zoek naar alle informatie die er te vinden is over de verzetsheldin en ontdekt een aantal vreemde zaken die niet helemaal kloppen met wat haar oudtante haar altijd vertelde.

5. El Tarangu

De meiden van AudioCollectief SCHIK duiken in het bizarre verhaal van de bekende wielrenner José Manuel Fuente. In 2003 krijgt zijn grootste rivaal Lucien van Impre een telefoontje dat José Fuente graag met hem wil afspreken. Lucien is stomverbaasd en totaal van slag door dit telefoontje want deze topwielrenner is zeven jaar geleden overleden…

6. De kasteelmoord

De kasteelmoord gaat over een van de meest bekende moordzaken in België. Stijn Seales wordt dood gevonden vlakbij zijn kasteel en zijn schoonvader wordt direct aangewezen als hoofdverdachte. Gabriella Adèr onderzoekt waarom deze moord zo veel aandacht van de media heeft gekregen en wat er precies gebeurd is rondom het Carpentier kasteel.

7. Gijzeling van Gladbeck

In de Gijzeling van Gladbeck duiken Marcel van Roosmalen en Roel Gootzen in een zeer geruchtmakende bankoverval in 1988. Deze bizarre overval liep uit tot een gewelddadige gijzeling waarin de media een merkwaardige en gevaarlijke rol speelde. De makers reconstrueren wat er gebeurd is en gaan in Duitsland op zoek naar antwoorden over deze vreemde gebeurtenis.

8. Laura H.

“I lived in Sweat Lake City”. De Zoetermeerse Laura Hansen verschijnt in 2016 op de Koerdische televisie en zegt te zijn ontsnapt van aan de Islamitische Staat. Haar man zou haar en haar kinderen hebben gedwongen om naar Syrië te gaan en eenmaal daar kon ze geen kant meer op. In deze podcast van AudioCollectief SCHIK ontdek je het bijzondere verhaal van onder andere Laura zelf.