Wijnroute Elzas
Wijnroute Elzas

Fietsen Colmar: ontdek de mooiste wijndorpen van de Elzas

De Elzas staat bekend als wijnstreek en telt tientallen prachtige wijndorpen.
Route de vin dā€™Alsace is dan ook niet voor niks een van de mooiste wijnroutes van Europa. De totale wijnroute door de Elzas is zo’n 170 kilometer lang, maar je kunt er natuurlijk ook gewoon een klein deel van fietsen. Ben je op doorreis en maak je alleen een stop in Colmar? Dan is het zeker de moeite waard om een extra dagje bij te boeken, zodat je de tijd hebt om de mooie omgeving te verkennen. Fietsen door de Elzas is namelijk een van de leukste dingen die je in deze streek kunt doen!

Fietsen door de Elzas.
Wijnroute Elzas.

Fietsroute vanuit Colmar

Colmar is een van de plaatsen die behoort tot de bekende wijnroute door de Elzas. Je vindt hier schattige vakwerkhuizen, mooie gebouwen en heel veel gezellige terrassen. Colmar is de perfecte plek om te starten met een fietstocht in de omgeving als je 1 of 2 dagen wilt fietsen. Hieronder vind je de mooiste dorpen die op je zonder moeite met de fiets kunt bereiken.

Wijnroute Elzas vanaf Colmar.
Fietsen omgeving Colmar.

Halve dag: fiets van Colmar naar Eguisheim

Vanuit Colmar fiets je in ongeveer een half uur naar het schattige plaatsje Eguisheim. Het laatste deel van de route rijd je dwars door de mooie wijnvelden en zie je in de verte het prachtige wijndorp liggen. Eguisheim is absoluut een van de mooiste dorpen in de Elzas, misschien zelfs wel van heel Frankrijk. Het is toeristisch, maar niet te druk en overal waar je kijkt zie je prachtige gekleurde huizen, een wirwar aan steegjes en middeleeuwse details. Je vindt er kleine kaaswinkels, bakkerijen met bretzels en heel veel terrassen waar je lokale wijnen kunt proeven. Een must-see in deze regio!

Tip

Eguisheim is een echt wijndorp en een bezoekje aan een wijnkelder of wijnwinkel mag zeker niet ontbreken. Wij deden een hele leuke wijnproeverij bij Freudenreich Joseph et Fils. Deze proeverij kost slechts een paar euro en je kunt hier ook meteen een flesje wijn kopen voor thuis. Of voor op de camping natuurlijk. Aanrader! 

De mooiste dorpen van Frankrijk.
Riquewihr Frankrijk.

Hele dag: van Colmar via Truckheim naar Ribeauville

šŸš² ~ Start bij het station en huur een fiets bij VĆ©lodocteurs
šŸ· ~ Fiets naar het eerste dorpje Turckheim
šŸ§š ~ Fiets verder naar Kayserberg
šŸ‡ ~ Maak een stop in Riquewihr
šŸ° ~ Energie over? Bezoek dan ook Ribeauville

Heb je een volle dag de tijd? Ga dan zeker voor de bovenstaande fietsroute richting het noorden. Je fietst dan dwars door de groene wijnvelden en komt langs de mooiste dorpen van de Elzas. Als je op tijd vertrekt kun je 3 tot 4 dorpen bezoeken en heb je genoeg tijd om rustig rond te lopen, fotoā€™s te maken en natuurlijk wijn te proeven. Bang voor te veel toeristen? Wijk dan een beetje van de hoofdstraten af en je komt de mooiste steegjes tegen.

Fietsen Elzas.
Kaiserberg Frankrijk.
Vins d'Alsace route.

Fietsverhuur Colmar

Er zijn meerdere plekken in Colmar waar je fietsen kunt huren, maar wij deden dit bij VĆ©lodocteurs. Het verhuurbedrijf ligt heel dicht bij het station. Voor de korte route naar Eguisheim is een gewone stadsfiets prima. Ga je voor de lange route en wil je zelfs helemaal naar Ribeauville? Dan is een elektrische fiets geen overbodige luxe. De dorpen liggen vaak op, of tussen de heuvels en je komt dus veel steile hellingen tegen.

Fietsen Elzas.
Fietsen Elzas.
Deel deze inspiratie