Champagnestreek bezoeken
Champagnestreek bezoeken

Bezoek de Champagnestreek in Frankrijk met deze tips!

De Champagnestreek is een geweldige plek voor een korte vakantie of een weekendje weg dichtbij huis. Het gebied ligt in de Champagne-Ardenne en bestaat uit kilometerslange wijnvelden, prachtige dorpjes, eeuwenoude wijnkelders en natuurlijk heel veel champagnehuizen. Vanaf Utrecht rijd je in ongeveer 5,5 uur naar Epernay, wat het hart van de Champagnestreek wordt genoemd. In dit artikel delen we beste tips voor de Champagnestreek in Frankrijk.

Champagnestreek Frankrijk.
Vollereaux proeverij Champagne.
Dorpjes Champagnestreek Frankrijk.

Tip

Wist je dat alleen wijnen die uit deze regio komen de naam champagne mogen gebruiken?

Ontdek de champagnesteden Reims en Epernay

Reims en Epernay zijn de meest bekende steden in de Champagnestreek en beiden perfect als uitvalsbasis om de regio te verkennen. Kort door de bocht kun je zeggen dat Reims de toeristische hoofdstad is terwijl Epernay, met name dankzij Avenue de Champagne, bekend staat als het hart van de Champagne. Heb je genoeg tijd? Dan is het sowieso de moeite waard om zowel Reims als Epernay bezoeken.

Epernay Frankrijk.

Verken de Champagnestreek via Route touristique du Champagne

De steden in de Champagnestreek zijn hartstikke mooi, maar vooral de omgeving is schitterend. Je kunt er prima op de bonnefooi rondrijden en bij pittoreske dorpjes of mooie uitzichtpunten uitstappen. Er zijn ook een paar bekende routes die je kunt rijden waarvan de bekendste de Route Touristique du Champagne is. Deze route is ruim 700 kilometer lang en brengt je langs de mooiste plekken van de champagneregio.

Route Touristique du Champagne.
Hautvillers Champagne.

Bezoek een champagnehuis en leer alles over champagne

Een reis naar de Champagnestreek is natuurlijk niet compleet zonder het proeven van -jawel- champagne! Bij veel restaurants kun je een eenvoudige proeverij doen maar als je echt iets over deze wereldberoemde bubbel wilt leren, is het veel leuker om een champagnehuis te bezoeken. Je kunt dan vaak een rondleiding nemen waarbij je eindigt met een proeverij. Dit kun je bij bekende merken als Moët & Chandon of Pommery doen, maar ook bij lokale wijnboerderijen waar champagne gemaakt wordt. De meest indrukwekkende rondleiding die wij hebben gedaan was bij het luxe merk Billecart-Salmon.

Champagnehuis bezoeken in  Frankrijk.
Billecart-Salmon proeverij.
Rondleiding Champagnehuis Billecart Salmon.

Wijnvelden in de Champagnestreek

Neem de auto of spring op de fiets met een stokbrood, Frans kaasje en natuurlijk een fles champagne! Wanneer je door de heuvels rijdt, kun je vast en zeker een mooie plek vinden om te picknicken tussen de druiven én met een fantastisch uitzicht over de heuvels. Kom je onderweg een bordje tegen met het woord dégustation? Stop dan zeker even om rond te kijken en champagne te proeven. Op deze manier kom onverwachts bij de meest bijzondere, kleine wijnboerderijen terecht!

Wijnvelden Champagne regio.
Wijngaarden Frankrijk Champagnestreek.

Tip

Meestal kiezen wij voor een normale fiets, maar door het heuvelachtige landschap is een elektrische fiets in de Champagnestreek niet overbodig.

Overnachten champagnestreek

Reims en Epernay zijn de meest bekende plaatsen in de Champagnestreek maar ook Troyes, Châlons-en-Champagne en het charmante Hautvillers zijn het bezoeken waard. Je kunt hier overnachtingen vinden in alle prijsklassen. Zo kun je naar een eenvoudige camping in Epernay, een luxe appartement in Reims, een betaalbare Airbnb in hartje Epernay of zelfs overnachten bij een wijnboer thuis. Geld over? Ga dan voor super-de-luxe Hotel Royal Champagne Hotel & Spa.

Hautvillers Champagnestreek.
Deel deze inspiratie