ieper-belgie-markt
ieper-belgie-markt

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Ieper, België

Ieper is een hele gezellige én interessante plaats om te bezoeken in het westen van België. In Ieper is tijdens de Eerste Wereldoorlog veel gevochten en daarover valt in en rondom de stad veel te leren. Maar Ieper staat ook bekend om de gezellige terrassen, de grote lakenhallen en de vele brouwerijen in de omgeving. De ideale plek dus voor een weekend weg dicht bij huis. Hier lees je wat te doen in Ieper en geven we je de beste tips.

Ieper
Ieper Poort
Bron: Unsplash
Ieper Lakenhalle

Hoe kom je in Ieper?

Ieper is ongeveer 3 uur rijden vanaf Utrecht. Het centrum van Ieper is compact en prima te voet te verkennen. De charmante stad wordt omringd door de oude stadsmuren staat bekend om de indrukwekkende monumentale bezienswaardigheden.

Ieper terrassen
Ieper Grote Markt

Wat doen in Ieper? De highlights

Lakenhalle van Ieper

De Lakenhalle is hét boegbeeld van de stad. Het oorspronkelijk gotische gebouw werd gebouwd rond 1300 maar is helaas totaal verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het gebouw werd volledig gerestaureerd en gebruikt om – je raadt het al – lakens te verkopen. Ieper stond namelijk bekend om haar hoge kwaliteit lakens. Inmiddels is het gebouw door UNESCO beschermd en zijn er twee musea te vinden, het In Flanders Fields Museum en het Yper Museum

De Menenpoort

De Menenpoort is een indrukwekkend monument speciaal voor 55.000 omgekomen soldaten. De namen van deze soldaten, veelal Engelsen en Australiërs, staan allemaal in deze poort gegraveerd.  Om deze soldaten te eren wordt er iedere avond om 20.00 uur een ceremonie gehouden. Zeer indrukwekkend.

De Menenpoort Ieper
Ceremonie Menenpoort Ieper
Bron: Last Post Association

Brouwerij Kazematten

Gevestigd in een historische locatie in het centrum van Ieper vind je brouwerij Kazematten. Op deze bijzondere plek heeft zich veel afgespeeld. Zo werd er vroeger munitie en wapens opgeslagen, diende het als slaap- en rustplaats voor soldaten die de stad verdedigden en werd er een krant gedrukt door de Engelse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. 

Tegenwoordig zit hier dus de bekendste Ieperse brouwerij waar je voor €12 een rondleiding, inclusief 3 bieren kunt boeken via de site van Kazematten.

Brouwerij Kazematten Ieper
Bron: Brouwerij Kazematten
Kazematten Ieper
Bron: Brouwerij Kazematten

Bezoek de loopgraven bij Hill 62

Op ongeveer een kwartier fietsen van de Grote Markt vind je Hill 62. In dit indrukwekkende openluchtmuseum leer je nog meer over Iepers turbulente geschiedenis die opeens heel dichtbij komt door de bewaarde wapens en loopgraven. 

Hill 62 Ieper
Bron: Hill 62
Loopgraven Ieper
Bron: Hill 62
Loopgraven Ieper
Bron: Hill 62

Restaurants Ieper

Rondom het marktplein vind je heel veel leuke cafés en restaurants. Onze favoriete plekjes:

  • In ‘t Klein Stadshuis
    Typisch Vlaams restaurantje met de állerlekkerste Vlaamse stoof en veel lokale biertjes.
  • Les Halles
    Groot en gezellig restaurant met internationale gerechtjes. Echt een populaire plek waar het snel vol zit.
  • De Ruyffelaer
    Dit traditionele, vreemde restaurantje staat vol snuisterijen en is erg populair onder zowel locals als toeristen. 
In 't klein stadshuis Ieper
Bron: In ’t Klein Stadhuis
Leukste restaurants Ieper
Bron: In ’t Klein Stadhuis

Overnachten Ieper

Er zijn genoeg accommodaties in Ieper te vinden en er iets voor ieder wat wils. Wij verbleven in Huyze Malou en zijn hier heel enthousiast over. Deze prachtige B&B bevindt zich in een oud herenhuis en de eigenaresse is ontzettend vriendelijk. Een overnachting kost ongeveer €120 waar je een heel uitgebreid ontbijt bij krijgt. Je loopt vanaf Huyze Malou in 5 minuten naar de Grote Markt.

Overnachten Ieper
Bron: Huyze Malou

Verken de omgeving van Ieper

Ieper is ideaal voor twee tot drie dagen, maar in de omgeving valt nog veel meer te beleven. De stad ligt namelijk in de Westhoek waar je ontzettend veel leuke dorpjes, brouwerijen en fietsroutes vindt. Ideaal dus om een (elektrische) fiets te huren en lekker zelf op pad te gaan.

Wij fietsen via Poperinge naar Ieper en maakten verschillende stops bij lokale brouwerijen zoals Sint Bernardus en Sint-Sixtusabdij van Westvleteren

Deel deze inspiratie