Must do: maak een spectaculaire ballonvaart in Laos

Veel mensen denken dat je in Myanmar moet zijn voor een mooie luchtballonvaart in Azië. De bekende ballonvaart in Bagan is inderdaad heel indrukwekkend maar helaas ook erg duur. Een geweldig, goedkoper alternatief is om te kiezen voor een ballonvaart in Laos. Het is de meest bijzondere manier om het prachtige landschap van Vang Vieng te bekijken. Lees hier alles wat je moet weten over een ballonvaart in Laos.

Laos luchtballonvaart uitzicht.
Zonsondergang luchtballon Laos.

Hoe kom je in Vang Vieng?

Waarschijnlijk kom je vanuit Luang Prabang of vanuit Vientiane wanneer je Vang Vieng bezoekt. Vanuit allebei de steden kun je gemakkelijk en voordelig een ticket kopen voor de (mini)bus naar Vang Vieng. Vanuit zowel Luang Prabang als Vientiane doe je er ongeveer 5 uur over.

Wat kost het en hoe regel je het?

Er zijn meerdere bedrijven die een ballonvaart aanbieden. Vaak kun je het ter plekke bij je accommodatie regelen maar als je wil proberen om wat af te dingen kun je beter naar een tourist office lopen. De bekendste (en duurste) aanbieder is Above Laos. Wij hebben meerdere aanbieders vergeleken op prijs en beoordeling en zijn uiteindelijk gegaan voor Vang Vieng Tours. De tocht was goedkoop (denk aan ongeveer €60), goed geregeld en het uitzicht was geweldig. Aan communicatie schoot het wat ons betreft wel wat te kort.

Alle aanbieders varen dezelfde route dus het komt een beetje op hetzelfde neer maar Above Laos staat iets beter aangeschreven. Heb je dus genoeg budget: ga voor Above Laos. Reis je op een wat strakker budget? Dan is Vang Vieng Tours een prima alternatief!

Opblazen luchtballon Vang Vieng.
Vang Vieng Tours luchtballonvaart.

Wat kun je verwachten?

Spektakel! Je kunt kiezen voor een sunrise of sunset tour. Aangezien wij geen ochtendmensen zijn kozen wij voor een sunset tour. We werden aan het eind van de dag opgepikt bij ons guesthouse en nadat we een aantal andere mensen op hadden gehaald reden we door naar een groot grasveld. Hier was het team al bezig met de enorme ballon op te blazen en begonnen de zenuwen toe te slaan. We zagen de eerste ballonnen al voorbij varen en konden niet wachten om zelf naar boven te gaan!

Nadat iedereen (in totaal 8 personen) in de mand geklauterd was ging de indrukwekkende gasbrander vol aan en binnen no-time werden we getrakteerd op een prachtig uitzicht. We keken uit op de kalkstenen rotsformaties en de kronkelige Nam Song rivier. Overal zwaaiden kinderen naar boven terwijl de zon langzaam onderging achter de hoge rotsen. Na ongeveer 30 minuten begon de landing en waren we blij dat we veilig aan de grond waren. Vervolgens zijn we vol adrenaline terug naar ons guesthouse gebracht en hebben we hier nog maanden van nagenoten! Wat een bijzondere ervaring!

Uitzicht vanuit de luchtballon over de stad Vang Vieng.
Luchtballon kind bovenaf Laos.

Is een luchtballonvaart Laos veilig?

Wij vonden de ballonvaart van tevoren erg spannend. Vooral omdat het we het in het onderontwikkelde land Laos deden. Daarom hebben we van tevoren goed onderzoek gedaan naar de veiligheid en hebben we uiteindelijk gekozen voor een organisatie waar wij een goed gevoel bij hadden. Het is belangrijk om je goed te verdiepen in de reviews op bijvoorbeeld TripAdvisor, zodat je op de hoogte bent van de laatste informatie en ervaringen van anderen.

Wij vonden het rete-spannend maar hebben 100% vertrouwen gehad in de ervaren piloot en ons dus niet onveilig gevoeld. Mocht je echt twijfelen dan kun je het beste kiezen voor Above Loas, hier schijnt de communicatie wat beter te zijn dan bij Vang Vieng tours.

Daling luchtballon.
Deel deze inspiratie