De beste tips en inspiratie voor Tam Coc, Vietnam

Tam Coc is een geweldige bestemming wanneer je gaat backpacken in Vietnam. Het landschap is minstens zo indrukwekkend als Halong Bay en precies wat je zou verwachten van Noord-Vietnam. Je vindt er prachtige groene valleien, steile rotsformaties en spectaculaire uitzichtpunten. Vanuit hier maak je een avontuurlijke boottocht, spot je de mooiste vogels en fiets je dwars door de rijstvelden. Lees hier alle backpackinspiratie en de beste tips voor Tam Coc.

Tam Coc haven.

Ninh Binh of Tam Coc?

Tam Coc ligt in de provincie Ninh Binh en ongeveer 11 kilometer van het gelijknamige dorp Ninh Binh. Je kunt de bijzondere omgeving vanaf beide plaatsen verkennen maar de meningen zijn een beetje verdeeld vanuit waar je dit het beste kunt doen. De meeste (Aziatische) toeristen verblijven in Ninh Binh maar het is veel leuker om te verblijven in Tam Coc zelf. Hier zit je midden in de natuur, heb je prachtige lodges en guesthouses en zit je dichtbij alle bezienswaardigheden.

Hoe kom je in Tam Coc?

Vanuit Hanoi is het leuk om de trein te nemen die je dwars door de mooie omgeving naar Ninh Binh brengt. Je doet hier ongeveer 2,5 over. Vanaf het treinstation is het nog 20 minuten met de taxi naar Tam Coc. Je kunt ook kiezen voor de bus vanuit Hanoi, dit duurt ongeveer 3 uur en deze stopt in Tam Coc zelf.

Wanneer je vanuit Halong Bay/Cat Ba komt, kun je een directe bus nemen die je in ongeveer 5 uur naar het centrum Tam Coc brengt. Kom je vanaf Hué? Dan kun je kiezen voor een bus of voor de trein. De bus doet er ruim 15 uur over. De trein is ongeveer 3 uur sneller maar wel wat duurder. Dit zijn allemaal populaire verbindingen en zijn overal eenvoudig te boeken.

Trein Hanoi naar Ninh Binh.

Tip

Wil je met de trein? Zorg dan dat je op tijd reserveert want deze populaire route is snel volgeboekt. Je boekt een ticket gemakkelijk online of via je hostel.

Boottocht vanuit Trang An

Je kunt vanuit Tam Coc en in andere plaatsen in de groene omgeving verschillende boottochten boeken. Op aanraden van verschillende locals hebben wij gekozen voor een boottocht bij Trang An. Dit dorp ligt op ongeveer 1,5 uur rijden (met de scooter) van Tam Coc en onderweg kom je langs prachtige rijstvelden en lokale dorpjes. Er worden 3 routes aangeboden die allemaal de moeite waard zijn. Wij kozen uiteindelijk voor route 3, omdat deze route deels door de grotten ging maar ook langs de enorme rotsformaties. Ook maak je bij route 3 een aantal stops bij sierlijke tempels en pagodes. 

Boottocht Tam Coc.
Grotten boot Tam Coc.
Prachtige boottocht in Ninh Binh.

Tip

Ga vroeg! Zo voorkom je dat je tegelijk met honderden dagjesmensen vanuit Ninh Binh en Hanoi het water op gaat.

Thung Nham Bird Park

Thung Nham is een natuurpark dat op zich niet heel bijzonder is. De omgeving is, zoals overal in de provincie Ninh Binh, prachtig maar het park is veel te toeristisch. Wat wel heel bijzonder is, is The Bird Valley. Dit ligt midden in het park en vanuit hier kun je met een kano naar een bijzondere plek waar vogels samenkomen. Duizenden grote vogels komen uit de omgeving om hier aan het einde van de dag te verzamelen. Ze zijn druk in de weer met het bouwen van nestjes en er komt regelmatig een enorme zwerm vogels voorbij gevlogen. Dit bijzondere natuurverschijnsel maakt Thung Nham Bird Park zeker een bezoekje waard.

Thung Nham Bird Park.
Prachtige vogels bij Thung Nham Bird Park.
Spot honderden vogels bij Thung Nham Bird Park.

Tip

Check van tevoren even bij je guesthouse of je tijdens het juiste seizoen bent om de vogeltrek te spotten. Het schijnt niet het hele jaar door even indrukwekkend te zijn.

Hang Mua viewpoint

Een van de mooiste plekken is het uitzichtpunt bij de Hang Mua Cave. Dit ligt vlakbij het centrum van Tam Coc en je rijdt hier gemakkelijk met de fiets of scooter naartoe. Je betaalt ongeveer 100.000 VND voor een ticket en kunt hiermee zowel naar de grot als naar het uitzichtpunt. De (redelijk pittige) klim naar boven bestaat uit 500 treden en duurt ongeveer een kwartier. Eenmaal boven heb je een on-ge-lo-fe-lijk mooi uitzicht over de rotsformaties, groene rijstvelden en de kronkelige Ngo Dong rivier.

Uitzicht vanaf Hang Mua viewpoint.
Hang Mua Cave Vietnam.
Adembenemend uitzicht vanaf Hang Mua viewpoint.

Eten en drinken in Tam Coc

Je hoeft geen bruisend nachtleven te verwachten maar er zijn genoeg gezellige restaurantjes waar je kunt eten en drinken. Wij aten super lekker local food bij Family Restaurant en Thao Beo. Bij Chookie’s Beer Garden is een super leuke plek met kampvuur en hangmatten. Hier eet je lekkere pizza’s en hamburgers maar kun je ook terecht voor verse springrolls en cocktails. Wil je een keer eend of geit eten? Dat kan letterlijk overal, vooral in de hoofdstraat van de restaurants.

Roeiboten in de haven van Tam Coc.
Vrouw loopt over de bootje in de haven van Tam Coc.

Overnachten in Tam Coc

In zowel Tam Coc zelf als in de omgeving zijn echt prachtige accommodaties te vinden. Wij wilden graag in het centrum verblijven en kozen voor Tam Coc Friendly Homestay. De familie is extreem vriendelijk en de kamers zijn modern, ruim en schoon. Je krijgt er veel tips, huurt hier een scooter of een fiets en krijgt een lekker ontbijt. Een andere, prachtige accommodatie vlakbij het centrum is Tam Coc Nature Lodge. Je slaapt hier in sprookjesachtige lodges aan het water.

Je kunt er ook voor kiezen om juist verder weg van het centrum te verblijven en helemaal op te gaan in de natuur. Een mooi resort middenin de rijstvelden is Tam Coc Rice Fields Resort en bij Trang An Lamia Bungalow hebben ze hele moderne, bijzonder bungalows midden in de natuur.

Deel deze inspiratie