Angkor Wat tempels in Cambodja: alle tips en bezienswaardigheden

In Cambodja is er één plek die je absoluut niet over mag slaan: de tempels van Angkor Wat. Jouw reis is niet compleet zonder een bezoek aan dit enorme tempelcomplex. Het gebied van ruim 400 km² telt ongekend veel mooie tempels, waarvan Angkor Wat de meest bekende is. Hoewel Angkor Wat de grootste trekpleister is, zijn er wat ons betreft nog veel mooiere tempels te vinden binnen het tempelcomplex. Hier lees je alles over het vervoer, de kosten, de verschillende tempels én het ontwijken van de drukte.

Angkor Wat tempel.
Angkor Wat
Ta Som tempel bij Angkor.
Ta Som

Tip

De termen Angkor en Angkor Wat worden vaak door elkaar gehaald. Angkor is naam van de oude stad waarvan Angkor Wat de hoofdtempel was. Het woord Wat betekent tempel.

Angkor Wat geschiedenis

Angkor is ongeveer rond de 12e eeuw gebouwd en was vroeger de hoofdstad van het Khmer rijk. In de 15e eeuw werd het totale Khmer-rijk verslagen door het toenmalige Thailand. Alle houten huizen gebouwen en huizen in Angkor werden verwoest en alleen de stenen tempels zijn overeind gebleven.

Pas rond 1900 werden de tempels herontdekt en ondertussen had de natuur vrij spel gekregen. Hierdoor zijn de gebouwen één geworden met de natuur. Eeuwenoude bomen lopen dwars door de tempels heen en het hele gebied is omringd met tropische planten. Ondertussen zijn de tempels gerestaureerd en staat het hele gebied op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Angkor Wat is dé trots van Cambodja en een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Zuid-Oost Azië.

Bayon: de gezichten tempel bij Angkor.
Bayon
Preah Khan tempel Angkor Wat.
Preah Khan
Bantaey Srei tempel.
Bantaey Srei

Vervoer en kosten Angkor Wat tempels

Angkor ligt op een paar kilometer afstand van Siem Reap, een leuke stad in het noordwesten van Cambodja. Siem Reap is daarom de ideale uitvalsbasis voor het bezoeken Angkor Wat. In de stad word je platgegooid met aanbieders, maar toch vonden wij het onduidelijk welke tour we moesten kiezen. Als je weinig tijd of geen zin hebt om het zelf uit te zoeken raden we je aan om een kant en klare tour te boeken bij je ho(s)tel.

Heb je meer tijd, vind je het leuk om alles zelf te ontdekken en wil je de drukte vermijden? Regel dan zelf een Tuktuk driver. Er zijn genoeg drivers in Siem Reap die je maar al te graag rond willen leiden. Eenmaal bij het ticket office kun je een kaartje kiezen voor 1 dag (ongeveer $40), 3 dagen (ongeveer $65) of 7 dagen (ongeveer $75). Dit is dus zonder de kosten van de Tuktuk driver.

De tickets zijn persoonsgebonden dus vergeet je paspoort niet mee te nemen naar het ticket office. Zonder paspoort kun je geen kaartje kopen.

Tip

Geld besparen? Wanneer je de avond van tevoren een dagticket bij het ticket office koopt, mag je dezelfde avond al naar binnen. Op deze manier heb je dus een avond + een dag voor de prijs van een dagticket.

Tuk tuk driver Angkor Wat.

Vervoer binnen het Angkor Wat tempelcomplex

Het hele gebied is ruim 400 km² groot en de tempels liggen best ver van elkaar. Hierdoor is lopen of fietsen niet ideaal. De leukste manier om je te vervoeren binnen het complex is met je eigen Tuktuk driver. Wij betaalden hiervoor $25 per dag. Geef bij de driver aan wat je wil zien en hij zal je helpen met het bepalen van de beste route.

Tuktuk Angkor Wat, Cambodja.

Hoeveel dagen Angkor Wat?

De meeste mensen gaan een of twee dagen naar Angkor Wat. Wij nemen graag de tijd om alles goed te bekijken, minder bekende plekken te ontdekken en mooie foto’s te maken. Daarom zijn we uiteindelijk twee dagen gegaan en hadden we precies genoeg tijd om de belangrijkste tempels te bezoeken.

Heb je maar één dag te tijd? Maak dan een rondje met alleen de belangrijkste highlights.

Pre Rup tempel Angkor Wat.
Pre Rup
Ta Prohm.
Ta Prohm
Bayon tempel.
Bayon

Zonsopkomst of zonsondergang bij Angkor Wat?

Wij zijn om 04.00 uur opgestaan om de zonsopkomst bij de hoofdtempel, Angkor Wat, te bekijken. We hadden wel verwacht dat het druk zou zijn, maar niet dat er honderden andere toeristen hetzelfde idee hadden.

Wanneer je de drukte wilt ontwijken kun je dus beter voor de zonsondergang dan de zonsopkomst kiezen. Dit schijnt een stuk minder druk en net zo mooi te zijn.

Zonsopkomst bij Angkor Wat.
Drukte Angkor Wat.

Route voor twee dagen – ontwijk de drukte en bezoek de mooiste tempels

Er zijn 2 bekende routes die overal gepromoot worden: the small circuit en the big circuit. Als je een van deze routes volgt, heb je alle belangrijke tempels gezien. Het nadeel is dat letterlijk iedereen dezelfde route in deze volgorde doet, waardoor het extreem druk kan zijn.

Wij hebben vooraf goed onderzoek gedaan naar welke tempels we wilden zien en kozen er uiteindelijk voor om de route om te draaien. Bij de eerste paar tempels waren we hierdoor helemaal alleen! Dit was onze route:

Dag 1 (04.30 – 14.00 uur):
#1
Angkor Wat
Zonsopkomst bij de grootste en meest bekende tempel.

#2 Pre Rup
Soort kleine versie van Angkor Wat met mooie beelden.

#3 Ta Som
Misschien wel de allermooiste tempel. Prachtige oude bomen lopen dwars door de ruïne. Must see!

#4 Neak Pean
Deze (water)tempel is niet heel spectaculair, maar de weg langs het water is prachtig.

#5 Preah Khan
Geweldige tempel waar eeuwenoude bomen dwars door de ruïnes heen groeien. Tip: begin bij de achteringang i.p.v. de vooringang en pas op voor slangen.🐍

Dag 2 (06.30 – 12.-00 uur):
#1 Bantaey Srei
Kleine tempel met prachtige inscripties en details

#2 Ta Prohm

Tomb Raider tempel waar de natuur de baas is

#3 Ta Keo

Enorme tempel. Minder gedecoreerd maar erg indrukwekkend

#4 Bayon

Prachtige, populaire tempel met 216 glimlachende gezichten

#5 Angkor Wat

Bezoek de bekendste tempel ook overdag

Pre Rup tempel bij Angkor Wat, Siem Reap.
Pre Rup
Bayon tempel.
Bayon

Tip

Is de tempel nog dicht en staat er een bewaker voor de ingang? Probeer dan via een zijingang binnen te komen. De bewakers letten niet zo goed op en op deze manier heb je de tempel helemaal voor je alleen!

Meer lezen? Bekijk hier al onze tips voor Cambodja.