Koh Rong Samloem: tropisch paradijs in Cambodja

De meningen zijn nogal verdeeld over de ‘Koh Rong’ eilanden in Cambodja. De een vindt er weinig aan doordat er te veel Chinese resorts zouden zijn en de ander ervaart het juist als een paradijs. Wij vonden Koh Rong Samloem niet zo mooi als de eilanden in Thailand of de Filipijnen maar absoluut wel de moeite waard! Al is het inderdaad upcoming, we vonden het meevallen met de resorts en hebben wel degelijk stranden gevonden met kristalhelder water en hagelwit zand. Met een klein beetje research kom je op de mooiste plekken waar je heerlijk kunt relaxen en daarom mag je Koh Rong Samloem eigenlijk niet overslaan!

Koh Rong Samloem, Cambodja.
Dronebeeld boven Koh Rong Samloem.

Hoe kom je er en wat kost het?

Waarschijnlijk kom je vanuit Battambang, Kampot of Phnom Penh. Om met de boot naar Koh Rong of Koh Rong Samloem te varen zul je eerst naar Sihanoukville moeten. Dit is geen leuke stad en doordat het in handen schijnt te zijn van de Chinese maffia voelt het er ook niet bepaald veilig.

Eenmaal aangekomen op de pier in Sihanoukville koop je voor ongeveer $22 een retourticket naar één van de eilanden. Je kunt altijd naar een andere baai of eiland gaan voor ongeveer $5. Ga je dus bijvoorbeeld héén naar Koh Rong en terug vanaf Koh Rong Samloem, dan kan dit met je retourticket. Je regelt dan ter plekke het vervoer van Koh Rong naar Koh Rong Samloem. Geef wel de dag voordat je weer terug wilt gaan door bij je hostel of bij de pier dat je de volgende dag graag de boot terug wil nemen naar Sihanoukville. Zo ben je verzekerd van je plek. Vanaf de pier vaar je in ongeveer 45 minuten naar Koh Rong en daarna is het nog 15 minuten naar Koh Rong Samloem.

De boot van Sihanoukville naar Koh Rong Samloem.
Uitzicht op zee in Cambodja.

Tip

Zorg ervoor dat je zo vroeg mogelijk een bus naar Sihanoukville neemt. De busritten duren in Cambodja vaak (véél) langer dan gepland en je moet eigenlijk proberen te voorkomen dat je in Sihanoukville moet overnachten omdat je de laatste boot hebt gemist.

Koh Rong of Koh Rong Samloem?

De eilanden lijken veel op elkaar, al is Koh Rong Samloem wat rustiger dan Koh Rong. Dit komt vooral omdat de echte backpackers feestjes in Koh Rong zijn. Beide eilanden zijn het bezoeken waard en wanneer je kiest voor één van de twee eilanden, is het leuk om te overnachten bij verschillende baaien. 

Wij kozen uiteindelijk voor Koh Rong Samloem en stapten uit bij M’Pai Bay. Hier zitten alle restaurants en terrasjes waardoor het een fijne en gezellige plek is. Je komt hier voornamelijk om heel de dag te relaxen, niks te doen en ’s avonds te genieten van een biertje met live-muziek. Heb je echt zin om te feesten? Dan moet je op Saracan Bay zijn. Verder hebben we veel goede verhalen gehoord over leuke (hostel) feestjes op het grotere eiland Koh Rong.

Koh Rong of Koh Rong Samloem.
Terrasjes op Saracan Bay in Cambodja.

Tip

Neem genoeg cash mee. Op beide eilanden zijn namelijk geen/weinig ATM’s. In sommige resorts kun je tegen betaling geld opnemen met je creditcard. Ook zijn er een paar geïmproviseerde winkeltjes maar slimmer is om genoeg zonnebrand en DEET mee te nemen.

Wat kun je doen?

Weinig! En dat is precies de reden dat je hiernaartoe moet gaan. Het is echt the-place-to-be om lekker te relaxen en een paar dagen te niksen. Er is geen WiFi en de stroom valt regelmatig uit wat zo zijn charmes heeft en zorgt voor extra rust. Wij vonden het zo fijn dat we in totaal 5 dagen gebleven zijn, waarvan 3 op M’Pai Bay en 2 op Sandy Beach.

Heel veel meer dan zwemmen en wandelen kun je dus niet doen. Wel kun je een leuke dagtrip boeken bij Yellow Moon Hostel. Je gaat dan eerst snorkelen (verwacht hier niet te veel van) en stopt daarna bij het prachtige Clear Water Bay. Dit is echt het mooiste stuk van Koh Rong Samloem en mag je zeker niet missen. Vervolgens ga je zelf vissen en bekijk je vanaf de boot de zonsondergang. Eenmaal terug bij het hostel krijg je nog wat eten en wordt jouw gevangen vis voor je bereidt. Yellow Moon Hostel is tevens een hele leuke plek om te blijven hangen voor een feestje.

Sandy Beach, Cambodja.
Helder water bij Sandy Beach.

Eten en drinken op Koh Rong Samloem

Bij Seapony aten wij het lekkerste ontbijt van Koh Rong Samloem, misschien zelfs wel van heel Cambodja. Ze hebben allerlei hippe, gezonden gerechten zoals verse juice, toast met avocado en feta en ontbijtbowls in alle soorten en maten. Voor Westerse gerechten en livemuziek ga je naar Bong’s en voor lekkere pizza’s en een biertje naar YUL.

Een heerlijk ontbijt bij Seapony in Cambodja.

Overnachten op Koh Rong Samloem

Belangrijk om van te voren te weten is dat de overnachtingen in Koh Rong Samloem óf heel basic en betaalbaar zijn, óf luxe en duur. Wij konden niet echt een middenweg vinden. Onze favoriete plek was Pension The Wildflower. Dit hostel ligt bij M’Pai Bay en was zeer betaalbaar en schoon. Er hangt hier een hele fijne sfeer en ze maken lekkere cocktails. Wil je liever aan het strand verblijven? Ga dan naar My Way (zeer eenvoudige hutjes van bamboe maar een fijne plek met een vriendelijke eigenaresse) of naar Lost and Found. Vraag hier naar een kamer aan de bovenzijde met uitzicht op zee zodat je wakker wordt met uitzicht op M’Pai Bay.

Heb je zin om een keer uit te pakken? Dan kun je op allebei de eilanden je hart op want er zijn talloze prachtige resorts te vinden. Wij kozen voor een luxe overnachting bij Tube Resort. Het was heel fijn om een keer in de watten gelegd te worden. Je kunt gratis gebruik maken van de strandlakens, bedjes en er is WiFi, airco en een warme (!) douche. Een iets goedkopere maar zeker niet mindere optie is een tweepersoonskamer bij Bodega Resort. Dit ligt pal naast Tube Resort en is wat gezelliger doordat het bij een hostel hoort. Ook hier vind je een zwembad, strandbedjes, WiFi, airco en een heerlijke warme douche. Zowel Tube Resort als Bodega liggen op Sandy Bay.

 M'Pai Bay Koh Rong Samloem.
Tube Resort Cambodja.