De beste tips en inspiratie voor Phnom Penh, Cambodja

Wanneer je gaat reizen in Cambodja ontkom je er haast niet aan om naar de hoofdstad Phnom Penh te gaan. De stad zelf is niet bepaald sfeervol maar ideaal als uitvalsbasis voor de belangrijkste bezienswaardigheden: de Killing Fields en de S-21 (Tuol Sleng) gevangenis.

Hoe kom je in Phnom Penh?

Wanneer jouw reisroute zich alleen op Cambodja richt, is de kans groot dat je in Siem Riep of Phnom Penh begint. Wanneer je vanuit Nederland vliegt, heb je vaak een tussenstop in Thailand of China. Het vliegveld van Phnom Penh ligt op ongeveer 1,5 uur rijden van het centrum.

Ben je al in Cambodja? Dan kom je waarschijnlijk vanuit Siem Reap, Sihanoukville, Battambang of Kampot. Vanuit Siem Reap en Sihanoukville zou je kunnen vliegen maar het is goedkoper en milieuvriendelijker om te kiezen voor de bus. Je kunt bij ieder hostel een (nacht)bus naar Phnom Penh boeken. Houd er rekening mee dat de busritten in Cambodja vaak slecht gereld zijn en er veel verschil zit in welke busmaatschappij je kiest. Wij kwamen uit Battambang en hebben zo’n 9 uur gedaan over 250 km.

Bus Battambang naar Phnom Penh, Cambodja.

Killing Fields: het dramatische verleden van Cambodja

In de jaren 70 was dictator Pol Pot (leider van de Rode Khmer) aan de macht in Cambodja. Hij was ervan overtuigd dat de bevolking terug moest naar ‘de basis’ en dit hield in dat alle intellectuelen een bedreiging vormden voor zijn ideale rijk. Ruim 2 miljoen mensen werden gevangen gehouden, gemarteld en zelfs vermoord. Eén van de plekken waar deze donkere periode duidelijk terug te zien is zijn de Killing Fields, waarvan Choeung Ek de meest bekende is. Hier werden gevangen op gruwelijke wijze vermoord en in massagraven begraven. Je kunt de Killing Fields bezoeken vanuit Phnom Penh.

Schedels Killing Fields.

S-21 (Tuol Sleng): een zeer lugubere gevangenis

Voordat de gevangen geëxecuteerd werden, zaten ze vaak dagenlang vast in een van de martelgevangenissen. De S-21, ook wel Tuol Sleng genoemd, is een voormalig schoolgebouw dat jarenlang gebruikt is als gevangenis. Mensen werden hier gemarteld en gedwongen valse verklaringen te geven. Vervolgens werden ze naar de Killing Fields gebracht, waar ze gedood en begraven werden. Tegenwoordig is de S-21 gevangenis een zeer indrukwekkend museum waarvan veel nog in de originele staat is. Er zijn talloze verhalen te horen en vreselijke foto’s te zien. De gevangenis ligt in het centrum van Phnom Penh en is in één dag goed te combineren met de Killing Fields.

Tuel Sleng genocide museum, Phnom Penh.

Meer tijd?

De meeste mensen bezoeken Phnom Penh alleen voor de Killing Fields en de S-21 gevangenis. Maar er zijn meer (minder trieste) dingen om te doen in de hoofdstad van Cambodja. Ga bijvoorbeeld naar het prachtige Royal Palace waar de koning woont en neem een kijkje bij de Zilveren Pagode. Ook kun je naar de Wat Phnom, deze tempel zelf is niet heel indrukwekkend maar ligt op een heerlijk rustige plek wat soms moeilijk te vinden is in deze chaotische stad.

Eten en drinken in Phnom Penh

Handgemaakte noodles.

Als je in Phnom Penh bent, is het leuk om te gaan eten (of in ieder geval even langslopen) bij David’s Homemade Noodles. Hier worden verse noodles gemaakt wat er zeer spectaculair uitziet. Ook hebben wij lekker gegeten bij Billbabong Hostel. Je hebt hier keuze uit lokale, Westerse en vegetarische gerechten. Verwacht qua gezellige barren en cafés in Phnom Penh niet te veel. De gezelligheid is eerder bij de hostels te vinden, dan in de stad.

Overnachten in Phnom Penh

Een bezoekje aan de Killing Fields en de S-21 gevangenis is heftig. Kies daarom een accommodatie waar je naderhand even rustig kunt bijkomen van wat je hebt gezien. Wij verbleven in Billabong Hostel. Dit hostel was vooral fijn vanwege het grote zwembad en de chille zitjes hieromheen. Verwacht niet al te veel van het personeel en de bedden maar zowel de privé-kamers als dorms zijn prima en zeer betaalbaar.

Een andere goede accomodatie in Phnom Penh is Onederz Hostel. Wij hebben tijdens onze reis in Cambodja meerdere malen in een Onederz vestiging geslapen en hier waren we heel tevreden over. Ook de reviews van de vestiging in Phnom Penh zijn erg goed. Wees er op tijd bij, want Onderz