DIY: Maak een ketting van je mooiste buitenlandse munten

Wanneer je vaak reist, met name buiten Europa, heb je natuurlijk regelmatig te maken met vreemde valuta. Sommige landen maken echt kunstwerken van hun briefgeld en munten en wij nemen dan ook altijd wel iets mee naar huis. Maar het is eeuwig zonde als deze bijzondere souvenirs boven op zolder belanden. In dit artikel laten we je zien hoe je zelf heel eenvoudig in 3 stappen een ketting kunt maken van je mooiste munten. Zo draag je je mooiste herinneringen altijd met je mee.

Ketting van munten.
DIY ketting munten.
Benodigheden ketting maken van geld.

Wat heb je nodig?

  • Mooie munten
  • Kettinkjes met sluiting
  • Ringetjes
  • Tape
  • Tang
  • Blokje hout
  • Boormachine
  • Hamer
  • Optioneel: slagletters
  • Optioneel: schuurpapier

Stap 1 – Kies je favoriete munt

Kies welke munt je wilt gebruiken en tape deze stevig vast op een blokje hout. Het is slim om niet meteen met je allermooiste munt te beginnen en eerst te ‘oefenen’ op een andere munt. Sommige munten zijn wat kwetsbaarder dan de andere, kies een redelijk stevige munt.

Munt Filipijnen Peso.
Buitenlandse munten.
Munt gat boren.

Stap 2 – Boor een gaatje

Boor een gaatje van ongeveer 3,5 millimeter. Zorg dat je ongeveer 2 millimeter van de bovenkant boort. Wanneer je na het boren last hebt van scherpe randjes kun je deze voorzichtig plat slaan met een hamer. Schuren kan ook maar kijk dan uit dat je de munt niet beschadigd.

Gat boren buitenlandse munt.
Gat boren buitenlandse munt.

Stap 3 – Jaartal toevoegen

Maak je ketting nog persoonlijker door het jaartal toe te voegen wanneer je het land hebt bezocht. Met behulp van slagletters kun je dit eenvoudig doen, het werkt op de ene munt wel wat beter dan op de andere. Leg de munt op een stevige ondergrond, zoals een blok hout en tape hem stevig vast. Zet het ijzeren staafje kaarsrecht op de plek waar je het cijfer wilt hebben en sla 2 keer hard met een hamer op het uiteinde zodat je het cijfer als het ware in de munt perst. Herhaal dit met de overige cijfers.

Slagletters DIY.
Jaartal buitenlandse munt.

Tip

Gebruik een stukje tape (als een soort liniaal) om het jaartal recht naast elkaar te kunnen slaan.

Stap 3 – Bevestig de munt(en) aan de ketting

Breng met een tang een klein ringetje door het gaatje van de munt en maak deze goed vast aan de ketting. Verwijder de scherpe randjes eventueel met wat schuurpapier. Zoals je ziet kun je allerlei variaties maken van de kettinkjes. Je kunt er allerlei verschillende munten of slechts één mooie aan hangen. Uiteraard kun je er ook een armband of sleutelhanger van maken.

Filipijnse peso.
Sieraden maken geld.
Ketting souvenir.