Padre_Burgos_zwemmen_met_walvishaaien
Padre_Burgos_zwemmen_met_walvishaaien

Zwemmen met walvishaaien in de Filipijnen, hier moet je zijn!

Zwemmen met walvishaaien in de Filipijnen is een echte once in a lifetime experience. Deze enorme vissen kunnen tot wel 15 meter lang en 15 ton zwaar worden. Het is dan ook behoorlijk indrukwekkend om deze enorme beesten van dichtbij te zien. Er zijn verschillende plekken in de Filipijnen waar je walvishaaien kunt spotten, maar helaas hebben ze niet overal het beste voor met deze bijzondere dieren. Wij vertellen je waar je moet zijn en hoe je bij kan dragen aan de bescherming van de prachtige walvishaai.

Verantwoord zwemmen met walvishaaien

De populairste en goedkoopste plek om met walvishaaien te zwemmen is in Oslob. Helaas worden de walvishaaien hier gevoerd, wat het eco systeem behoorlijk in de war brengt. Ook hanteren de touraanbieders hier weinig regels. Hierdoor zwemmen soms honderden toeristen als gekken op de dieren af en raken ze soms zelfs aan. Donsol lijkt een betere plek te zijn met strengere regels, maar ook hier hebben we een aantal negatieve verhalen over gehoord. De regels worden ook hier niet goed nageleefd, wat zorgt voor stress bij de walvishaaien.

Ga naar Pintuyan

Waar kun je dan wel naartoe? Wij kozen er na grondig research voor om naar Pintuyan te gaan. In dit beschermde gebied worden excursies aangeboden waar de walvishaaien op nummer één staan. Wij verbleven in eerst naar Padre Burgos en boekten hier een ecologisch verantwoorde toer.

Duiken met walvishaaien in de Filipijnen.
Padre-Burgos-hotel

Hoe kom je in Padre Burgos?

Padre Burgos ligt in het zuiden van het eiland Leyte. Vanuit Manilla kun je vliegen naar Tacloban en vanuit daar doe je er nog 3,5 uur over om in Padre Burgos te komen. Ook kun je een veerboot naar Leyte nemen vanuit Cebu. Wij kwamen vanuit Bohol en het was een heel gepuzzel om alles uit te zoeken. Maar met behulp van vriendelijke locals bereikten we na 10,5 uur onze bestemming via deze route:

🏍 ~ Tricylce Bohol naar busstation van Panglao
🚐 ~ Gedeelde minibus naar de haven van Ubay
🚤 ~ Panca van Ubay naar Bato
🏍 ~ Tricycle naar busstation van Bato
🚌 ~ Bus naar Maassin
🚌 ~ Bus naar Padre Burgos

Alles bij elkaar opgeteld kostte dit ons omgerekend zo’n €20,- per persoon. Ondanks dat het een hele lange reisdag was, hebben we het erg leuk gehad. We zijn bijna geen toeristen tegengekomen en hebben het echte leven in de Filipijnen ervaren.

Zwemmen-walvishaaien-Leyte
Padre Burgos Filipijnen.
Openbaar vervoer Filipijnen.

Tip

Het openbaar vervoer kan nogal wel eens veranderen in de Filipijnen. Check daarom altijd de laatste info op internet en bij je accommodatie voordat je aan deze reis begint.

Touraanbieders en overnachten in Padre Burgos

Wij kozen voor een snorkeltrip bij Peters Dive Resort en betaalden hiervoor omgerekend zo’n €50,- per persoon. We waren erg tevreden over de tour en je kunt hier ook overnachten tegen een prima prijs. Toen wij er waren zaten ze middenin een verbouwing maar ondertussen is het omgetoverd tot een fijne plek met mooie, ruime kamers. Er is in het dorpje zelf vrij weinig te beleven, je komt hier echt alleen om te snorkelen of te duiken. Je kunt ook in het zuiden van het aangrenzende eiland Panaon verblijven. Dit ligt nog een stuk verder weg dan Padre Burgos maar ligt weer dichterbij Pintuyan.

Peters_Dive_Resort_Filipijnen

Tip

Meestal kun je in Azië alles last-minute regelen, maar dit is hier niet het geval. De tours worden slechts een paar keer per week georganiseerd en zitten snel vol. Het is dus aan te raden om op tijd te reserveren. Houd er ook rekening mee dat de tour afgelast kan worden wanneer de kustwacht bepaalt dat de zee te ruig is.

Wat kun je verwachten?

In het juiste seizoen is de kans ongeveer 50/50 is dat je tijdens een tour daadwerkelijk walvishaaien zult zien. In tegenstelling tot Oslob leven de dieren hier echt in het wild en worden ze dus niet gevoerd. Dit is veel beter voor de natuur maar door deze vorm van ecotoerisme is de kans wel kleiner dat je ze echt gaat zien.

Na 1,5 uur varen vanuit Peters Dive Resort kwamen we aan bij Pintuyan, de baai waar de walvishaaien vaak rondzwemmen. Hier worden slechts een aantal mensen per dag toegelaten. Wij waren met een groep van 8 en zijn maar één andere boot tegengekomen. Na een briefing van een zeebioloog maakten we ons klaar om te gaan snorkelen. Duiken is hier verboden, al schijn je in de buurt ook hele gave duikspots te hebben die de moeite waard zijn.

De walvishaaien worden gezocht door spotters. Dit zijn locals die vanuit een bootje met een duikbril in het water kijken om de walvishaaien te lokaliseren. We hadden onwijs veel geluk en hebben wel 7 walvishaaien mogen bewonderen waarvan de grootste geschat werd op 8 meter. Het is echt magisch om te zien hoe de enorme beesten sierlijk voorbij zwemmen. Kippenvel!

Snorkelen Filipijnen walvishaaien.
Filipijnen snorkelen walvishaaien.

Veilig zwemmen met walvishaaien

Bij ons was er dus een zeebioloog aanwezig die ons alles vertelde over de walvishaaien en uitlegde wat we wel/niet moeten doen om het verantwoord te houden. Dit waren de belangrijkste punten:

  • Houd voldoende afstand zodat je de dieren niet stoort of aanraakt. Je moet altijd achter of naast de dieren blijven en niet voor ze uit zwemmen.
  • Zorg dat je fit bent, de stroming kan sterk zijn. Zonder flippers kom je niet ver.
  • Gebruik liever geen zonnebrand maar huur een wetsuit tegen de zon en kwallen.
  • Houd je aan de regels. De zeebioloog kan de hele trip direct stopzetten wanneer iemand zich niet aan de regels houdt.

Tip

De beste tijd om walvishaaien te spotten in de Filipijnen, en dan specifiek bij Padre Burgos, is ongeveer tussen september en juni.

Ecologisch verantwoord snorkelen met walvishaaien.

Is het de moeite waard?

Snorkelen met walvishaaien is het meest bijzondere wat wij ooit hebben gedaan. Ondanks dat het een aardig eindje reizen was en we slechts 50/50 kans hadden om ze te spotten was het absoluut de moeite waard. We vertrouwden de professionele zeebiologen 100% en hebben nooit het idee gehad dat de walvishaaien last van ons hadden. Het leek er meer op dat ze ons niet eens opmerkte. Dus mocht je graag een keer willen zwemmen met walvishaaien; dit is de perfecte spot!

Spotters Filipijnen.