De grens oversteken van Cambodja naar Vietnam, dit moet je weten!

Als je voor langere tijd door Azië reist heb je te maken met verschillende grensovergangen waar overal weer andere regels gelden. In Vietnam is een visum verplicht en hiermee heb je recht om 30 dagen in het land te blijven. Wanneer je vanuit Cambodja naar Vietnam wil kan het nogal onduidelijk zijn hoe je dit het beste aan kan pakken en wat je precies moet regelen voor je visum. Aangezien de regels in Vietnam vaak veranderen zijn veel berichten op internet verouderd wat het nog verwarrender maakt. De belangrijkste tip is daarom om deze website goed in de gaten te houden.

Straatbeeld in Kampot.

Visum regelen

Als je vanuit thuis een visum regelt is het niet zo moeilijk. Je gaat gewoon naar de website van de Vietnamese immigratiedienst en vult hier je gegevens in. Wanneer het goedgekeurd wordt, krijg je je e-visa binnen een paar dagen opgestuurd. Je kunt je visum ook regelen via een van de vele Nederlandse visum-organisaties. Dit is vaak iets duurder maar wel makkelijker omdat alles in het Nederlands is en je gewoon met iDeal kunt betalen.

Wij wisten van tevoren niet precies waar en wanneer we de grens over wilden steken dus konden we het nog niet vanuit Nederland regelen. Helaas is het niet mogelijk om Vietnam binnen te komen door middel van een visum on arrival. In dit geval kun je 2 dingen doen. Je kunt een visum regelen bij een van de Vietnamese ambassades in Cambodja (bijvoorbeeld in Phnom Penh of Sihanoukville) of je kunt alsnog een e-visa kopen. Wanneer je dit doet moet je er rekening mee houden dat het gerust 3 werkdagen kan duren voordat je je visum opgestuurd krijgt en dat de website niet altijd even goed werkt.

Tip

Wanneer je andersom reist is het minder ingewikkeld. In tegenstelling tot Vietnam is het in Cambodja namelijk wel mogelijk om een visum on arrival te kopen.

Lokale markt Cambodja onderweg.

Grensovergang kiezen

Een ander obstakel waar je tegenaan kunt lopen wanneer je last minute een e-visa regelt is the mentioned place to cross the border. Je moet bij het aanvragen van het visum de plaats invullen vanuit waar je de grens over gaat steken. Op de site van de immigratiedienst staat een document met alle grensovergangen waar je met een e-visa de grens over kunt steken. Dit kan op vrijwel alle vliegvelden maar dus niet bij alle landgrenzen die je met de bus bereikt.

Onze plannen waren last minute gewijzigd en daardoor stond er een andere plaatsnaam op het visum dan waar we daadwerkelijk de grens over gingen. Bij de maatschappij die ons naar de grensovergang bracht hebben we nagevraagd of dit een probleem was en bleek dit niets uit te maken omdat allebei deze plaatsen op de lijst stonden. Het lijkt er dus op dat het bij een e-visa niet uitmaakt welke overgang je kiest. Maar aangezien de regels nogal vaak wijzigen is het slim om het formulier zo correct mogelijk in te vullen en altijd even de laatste informatie te checken voordat je daadwerkelijk naar de grens gaat.

Bahn Mi Vietnam grens.

Een visum, en nu?

Wij besloten uiteindelijk vanuit Kampot naar Ho Cho Minh te reizen. De meeste aanbieders gaan via Phnom Penh maar aangezien we daar juist vandaan kwamen was dit voor ons erg omslachtig. Er zijn een aantal aanbieders die een rechtstreekse verbinding tussen Kampot en Ho Chi Minh hebben, zoals Kampot Tours and Travels en Champa Mekong Travel. We reden met de bus in ongeveer 1,5 uur via Kep naar de grens bij Hà Tiên. Hier kregen we een stempel in ons paspoort en moesten we aan de andere kant van de grens op een nieuwe bus wachten. Het duurde best lang maar uiteindelijk stapten we in de (slaap-)bus die na nog eens 8 uur rijden in het centrum van Ho Chi Minh aankwam. De hele rit kostte ons ongeveer $20 per persoon, exclusief het visum waar we $25 voor betaalden. We zijn in totaal ongeveer 11 uur onderweg geweest.

Slaapbus Cambodja naar Vietnam.

Tip

Zorg dat je altijd een paar tientjes aan Amerikaanse dollars bij je hebt. Vaak kun je bij de grensovergang betalen in de lokale valuta maar dollars worden ook vrijwel overal geaccepteerd.