Gibbon Experience Laos
Gibbon Experience Laos

Gibbon Experience in Laos, bij twijfel: doen!

De Gibbon Experience is een fantastische meerdaagse tocht waar je de jungle op een hele bijzondere manier beleeft. Tijdens deze unieke ervaring slaap je in de hoogste boomhutten ter wereld waar je alleen per zipline kunt komen. Je hiket dwars door het regenwoud en met een beetje geluk zie (of hoor) je de bedreigde gibbons. Het is één van de tofste dingen om te doen wanneer je gaat backpacken in Laos en ondanks dat er een flink prijskaartje aan hangt, mag je het ab-so-luut niet missen. Lees hieronder al onze backpackinspiratie over de Gibbon Experience.

Ziplinen Laos Gibbon Experience.

Wat is de Gibbon Experience?

De Gibbon Experience is een initiatief om het regenwoud (de Bokeo Nature Reserve) te behouden. Voorheen was er sprake van jagen, ontbossing, branden en andere zaken waardoor het natuurgebied steeds verder beschadigde. Toen de Gibbon Experience opgestart werd konden veel locals aan de slag en ruilden ze hun baan als jager in voor een baan als ranger. Op deze manier wordt zowel de lokale bevolking als het regenwoud beschermt en kun jij deelnemen aan deze unieke ervaring!

Eten en drinken Gibbon Experience.

Hoe kom je bij het startpunt?

Veel reizigers komen het land binnen via de grens van Thailand. Wij gingen vanuit Chiang Mai de grens over naar Laos en in een keer door naar Huay Xai, de plaats waar de Gibbon Experience begint. Wanneer je juist vanuit het zuiden, Luang Prabang, komt is de snelste manier om Huay Xai te bereiken met de bus. De leukste manier is om de tweedaagse slowboat te nemen. Lees hier alles wat je moet weten als je met de slowboat wil gaan.

Ziplinen Azië Laos.

Wat kost de Gibbon Experience?

Eerlijk is eerlijk: de Gibbon Experience is, voor Aziatische begrippen, best prijzig. De kosten verschillen per periode en per programma. Er worden 3 programma’s aangeboden:

Classic / 3 dagen, 2 nachten
Grootste kans op het spotten van gibbons
Minder wandelen en minder ziplines
Meer vrije tijd

Waterfall / 3 dagen, 2 nachten
Veel (en redelijk zwaar) hiken
Veel ziplinen
Dieper in de jungle

Express / 2 dagen, 1 nacht
Kleinere kans op het spotten van gibbons
Veel (en redelijk zwaar) hiken
De meeste ziplines

Wij deden de Express en waren heel blij met onze keuze. We hebben erg veel gewandeld en in totaal 21 ziplines gehad. Helaas hebben wij zelf geen gibbons gezien maar we hebben ze wel gehoord, wat ook een geweldige ervaring was. Check de actuele programma’s en prijzen hier.

Express tour Gibbon Experience.

Wat moet je weten?

  • De prijs is best hoog maar de ervaring is onbetaalbaar. Daarnaast is het goed om bij te dragen aan lokale initiatieven waarbij je helpt de natuur te beschermen. 
  • Verwacht absoluut geen luxe. Het is best primitief, wat het avontuur wat ons betreft juist mooier maakt. Denk aan een open badkamer, matrassen op de grond en uiteraard geen warm water.
  • Slapen doe je in de boomhut onder een klamboe (deze krijg je daar). Dit biedt voldoende bescherming maar het kan slapen tussen de wilde dieren kan best spannend zijn. Bang hoef je niet te zijn want de rangers zijn super behulpzaam en hebben echt verstand van zaken.

Wat neem je mee?

Op de website staat een lijst met spullen die je mee moet nemen. Verder handig: oordoppen, iets te snacken (het eten is niet geweldig) en zwemkleding (sommige programma’s gaan langs een waterval/meer waar je kunt zwemmen). Mocht je het heel gezellig willen maken, dan kun je natuurlijk zelf een fles drank meenemen.