De perfecte reisroute voor 2 weken backpacken in Laos

Als je gaat backpacken in Laos wordt je verrast door de lieve mensen, de mooie natuurlijk avontuurlijke activiteiten. Omdat Laos qua openbaar vervoer minder goed ontwikkeld is dan bijvoorbeeld Thailand of Vietnam, is het handig om van tevoren wat research te doen. Bedenk alvast in grote lijnen wat je wilt gaan doen en hoe jouw ideale route eruit ziet. Wij zijn in totaal 14 dagen in Laos geweest en delen hieronder onze reisroute. Deze route is perfect wanneer je tussen de 10 en 14 dagen de tijd hebt en de bekendste highlights van het noorden wil zien.

Route Laos 2 weken.

Vliegen naar Laos

Vanuit Amsterdam of Dusseldorf vlieg je waarschijnlijk naar Vientiane of Luang Prabang. Het is het de moeite waard om via Bangkok of Chiang Mai te vliegen, want dit is vaak een stuk goedkoper. Zo kun je ook nog een paar dagen Thailand meepikken. Wij bezochten Laos tijdens onze reis van 3 maanden in Zuid-Oost Azië en staken vanuit Chiang Rai de grens over naar Laos.

Laos viewpoint Vang Vieng.

Hoe lang moet ik overal blijven?

Huay Xai – 2 nachten
In Huay Xai blijf je minimaal één nacht voordat je begint aan de Gibbon Experience. Als je terug bent van de Gibbon Experience zul je nog een nacht moeten blijven om de volgende ochtend de bus of slowboat naar Pak Beng te nemen.

Gibbon Experience – 1 tot 2 nachten
Afhankelijk van welke route je kiest verblijf je 1 of 2 nachten in een boomhut op 50 meter hoogte.

Pak Beng – 1 nacht
Pak Beng is de stopplaats wanneer je de slowboat neemt van Huay Xai naar Luang Prabang. Hier moet je dus minimaal 1 nacht verblijven.

Luang Prabang – 3 tot 4 nachten
Luang Prabang is de leukste stad van Laos dus neem hier de tijd om alles te ontdekken. Ook kun je in de omgeving mooie dingen bezoeken en wandelingen maken.

Vang Vieng – 2 tot 3 nachten
In Vang Vieng is heel veel te beleven wanneer je van natuur en outdoor activiteiten houdt. Ook mag je het bekende tuben niet overslaan, dit kost je ook een middag.

Vientiane – 1 tot 2 nachten
In Vientiane is niet heel veel te doen maar er is genoeg te zien om je een aantal dagen te vermaken. Zeker wanneer je ook nog iets in de omgeving wilt bezoeken.

Laos backpacken

Route uitbreiden

Deze route door Laos focust zich voornamelijk op het noorden. Dit omdat het openbaar vervoer in het zuidoosten een stuk beperkter is. Ook zijn er in het zuiden veel minder highlights. Rijd je motor? Overweeg dan om de avontuurlijke Thakhek loop door het zuiden te doen. Dit is een rit van bijna 500 km door de binnenlanden van Laos.

Wil je de Thakhek loop niet doen maar wel langer in Laos blijven? Dan adviseren we je om verder het noorden in te trekken. Je kunt bijvoorbeeld een meerdaagse jungle trekking doen vanuit Luang Namtha. Ook het slaperige stadje Nong Khiaw schijnt de moeite waard te zijn.

Luang Prabang Laos

Laos combineren met andere landen

Deze route is ideaal om te combineren met buurlanden Thailand en Cambodja. Wil je naar Thailand? Vanuit Huay Xai kun je de grens oversteken naar Thailand. Vanuit daar je reis je met de (mini)bus in zo’n 3 uur naar Chiang Rai. Wil je naar Cambodja? Vanuit Vientiane neem je eenvoudig en goedkoop de bus of het vliegtuig naar Siem Reap.