Must do: maak een spectaculaire ballonvaart in Vang Vieng, Laos

Tijdens een ballonvaart in Vang Vieng geniet je van spectaculaire uitzichten. Deze ballonvaart is een stuk goedkoper dan de bekende ballonvaart Myanmar, maar minstens zo spectaculair. Het is de meest bijzondere manier om het prachtige landschap van Vang Vieng te bekijken. Lees hier alles wat je moet weten over een ballonvaart in Laos.

Ballonvaart Vang Vieng
Zonsondergang luchtballon Laos.

Hoe kom je in Vang Vieng?

Waarschijnlijk kom je vanuit Luang Prabang of vanuit Vientiane wanneer je Vang Vieng bezoekt. Vanuit allebei de steden kun je gemakkelijk en voordelig een ticket kopen voor de (mini)bus naar Vang Vieng. Vanuit zowel Luang Prabang als Vientiane doe je er ongeveer 5 uur over.

Kosten ballonvaart Laos

Er zijn meerdere bedrijven in Vang Vieng die een ballonvaart aanbieden. Bij de meeste hotels kun je het direct regelen, maar als je wilt afdingen kun je beter naar een tourist office lopen. De bekendste (en duurste) aanbieder is Above Laos. Wij hebben meerdere aanbieders vergeleken op prijs en beoordeling en zijn uiteindelijk gegaan voor Vang Vieng Tours.

De tocht was goedkoop (ongeveer €60), goed geregeld en het uitzicht was geweldig. De communicatie was minder goed. Dit kwam met name omdat de jongens niet heel goed Engels spraken.

Alle aanbieders varen dezelfde route, dus het komt een beetje op hetzelfde neer. Above Laos staat wel iets beter aangeschreven. Heb je genoeg budget? Ga dan voor Above Laos. Moet je op de kleintjes letten? Dan is Vang Vieng Tours een prima alternatief!

Opblazen luchtballon Vang Vieng.
Vang Vieng Tours luchtballonvaart.

Wat kun je verwachten?

Spektakel! Je kunt kiezen voor een sunrise of sunset tour. Aangezien wij geen ochtendmensen zijn kozen wij voor een sunset tour. We werden aan het eind van de dag opgepikt bij ons guesthouse en nadat we een aantal andere mensen op hadden gehaald reden we door naar een groot grasveld. Hier was het team al bezig met de enorme ballon op te blazen en begonnen de zenuwen toe te slaan. We zagen de eerste ballonnen al voorbij varen en konden niet wachten om zelf naar boven te gaan!

Nadat iedereen (in totaal 8 personen) in de mand geklauterd was, ging de indrukwekkende gasbrander aan en werden we getrakteerd op een prachtig uitzicht. We keken uit op de kalkstenen rotsformaties en de kronkelige Nam Song rivier. Overal zwaaiden kinderen naar boven terwijl de zon langzaam onderging achter de hoge rotsen. Na ongeveer 30 minuten begon de landing en waren we blij dat we veilig aan de grond waren. Wat een bijzondere ervaring!

Luchtballon Vang Vieng.
Luchtballonvaart Laos.

Is een luchtballonvaart Laos veilig?

Wij vonden de ballonvaart van tevoren erg spannend. Vooral Laos een behoorlijk onderontwikkeld land is Daarom hebben we van tevoren goed onderzoek gedaan naar de veiligheid en hebben we uiteindelijk gekozen voor een organisatie waar wij een goed gevoel bij hadden. Het is belangrijk om je goed te verdiepen in de reviews op bijvoorbeeld TripAdvisor, zodat je op de hoogte bent van de laatste informatie en ervaringen van anderen.

Wij vonden het behoorlijk spannend, maar hebben 100% vertrouwen gehad in de ervaren piloot. Mocht je echt twijfelen dan kun je het beste kiezen voor Above Loas, hier schijnt de communicatie wat beter te zijn dan bij Vang Vieng tours.

Daling luchtballon.