wat-te-doen-lapland
wat-te-doen-lapland

8 x de leukste dingen om te doen in Lapland

In het magische Lapland cross je op een sneeuwscooter, wandel je over bevroren meren en geniet je van een avontuurlijke huskytocht door de wit besneeuwde bossen. Laat je verwonderen door het dansende noorderlicht en warm op bij de het kampvuur met een warme bessensap uit een traditionele kuksa.

Nog niet overtuigd om naar Lapland te gaan deze winter? In dit artikel geven we je alle tips en laten we de 8 leukste activiteiten zien om te doen in het prachtige Lapland. 

Lapland wat te doen
Husky hond Lapland

Waar ligt Lapland? 

Lapland ligt verspreid over het noordelijke deel van Finland, Zweden, Noorwegen en Rusland. Hoewel de naam doet vermoeden dat Lapland daadwerkelijk een land is, is het dus eigenlijk een regio.

Lapland temperatuur winter.

Fins Lapland of Zweeds Lapland?

De meeste mensen die een wintervakantie naar Lapland maken, kiezen ervoor om dit in Finland of Zweden te doen. In principe maakt het niet veel uit welke van deze landen je kiest, want je kunt er vergelijkbare activiteiten doen. Wij verbleven in het Finse Lapland.

Fins Lapland of Zweeds Lapland?

Husky safari

Laat je door de mooiste huskyhonden door het magische landschap van Lapland voeren. Deze prachtige beesten rennen in een flink tempo door de besneeuwde bossen, terwijl jij de slee zelf bestuurt. Vergeet na afloopt niet uitgebreid te knuffelen met de superlieve honden.

Spot het noorderlicht 

Misschien wel dé reden om naar Lapland te gaan is het grote natuurspektakel: het noorderlicht. Het felgekleurde groene licht danst door de lucht en is waarschijnlijk het meest bijzondere dat je mee gaat maken tijdens je reis. Om het noorderlicht te zien moet je wel een beetje geluk en geduld hebben, omdat je afhankelijk bent van de bewolking en de sterkte van het licht.

IJsvissen

Heb je je ooit afgevraagd hoe mensen vroeger aan hun voedsel kwamen bij temperaturen tot wel -40°C? Door te ijsvissen! En dat kun je ook zelf ervaren. Tijdens deze traditionele activiteit maak je eerst zelf een gat in het ijs en wacht je vervolgens geduldig tot je beet hebt.

De kans dat je daadwerkelijk iets vangt is erg klein, maar het is heel leuk om eens te zien hoe dit in zijn werk gaat. Ook geen straf om daarna op te warmen met een heerlijke hot berry juice en een traditioneel kaneelbroodje.

Kampvuur Akaslompo

Fatbiken: mountainbiken door de sneeuw

Extreme sporten bij extreme temperaturen? Het kan. Maak een tocht op een (elektrische) fatbike over de heuvels en langs bevroren meren. Fatbikes zijn fietsen met hele dikke banden waardoor je goed grip hebt in de sneeuw. Wij vonden het fatbiken een van de tofste dingen om te doen tijdens onze winterreis in Lapland.

Fatbiken Akaslompolo
Fietsen Akaslompo

Langlaufen

Langlaufen is een supereffectieve én leuke manier om je van hut naar hut te verplaatsen. Het is even oefenen, maar als je het eenmaal onder de knie hebt is het heerlijk om over de sneeuw te glijden. Er zijn heel veel leuke langlauf-routes te vinden en je kunt het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt.

Langlaufen in Akaslompolo
Langlaufen Fins Lapland

Van de sauna naar een ijsbad

Finland is een echt saunaland. Bijna ieder huisje heeft wel een eigen sauna waar je heerlijk op kunt warmen na een koude wandeling door de sneeuw. Pal aan het meer vind je een traditionele sauna én een ijsbad. Het schijnt heel goed voor je te zijn om na de sauna een plons te maken in het ijskoude water. Durf jij het aan?

Tip

Heb je een eigen sauna in je hotel of cottage? Spring dan gewoon in de sneeuw nadat je in de sauna bent geweest. Scheelt je toch weer entreekosten voor de sauna.

Hiken op sneeuwschoenen

In Lapland kunnen dikke pakken sneeuw vallen. En dan niet de pakken die je in Nederland gewend bent, maar een laag van 50 cm sneeuw is hier vrij normaal. Hier kun je met gewone schoenen natuurlijk niet overheen lopen, omdat je er dan meteen doorheen zakt. Wil je toch je eigen pad creëren en een unieke route wandelen? Met speciale sneeuwschoenen kun je wél over de sneeuw lopen en dus op plekken komen die normaal niet begaanbaar zijn. 

Het wandelen met sneeuwschoenen leek ons van tevoren niet de meest leuke activiteit, maar stond achteraf zeker in onze top 3. 

Sneeuwschoenen wandeling Finland

Crossen op een sneeuwscooter

Zin in avontuur? Spring dan op de sneeuwscooter! Met volle snelheid scheur je door het mooie Finse landschap en krijg je gegarandeerd een adrenaline-kick. Met een sneeuwscooter ga je heel diep de bossen in omdat je snel grote afstanden aflegt. Wij kwamen onderweg rendieren tegen en maakten een gezellige stop met een kampvuur, warme bessensap en cinnamon buns.

Sneeuwscooter Lapland
Lapland-sneeuwscooter
Zonsondergang Lapland

Uitvalsbasis voor Lapland in de winter

Wij verbleven 7 dagen in Fins Lapland en namen het dorpje Äkäslompolo als uitvalsbasis. Eén dorp kiezen is ideaal omdat alle activiteiten vanuit hier te regelen zijn. Äkäslompolo is een klein dorpje met een groot meer vanuit waar je het noorderlicht – als je geluk hebt – goed kunt zien.

Rondom dit meer vind je een grote supermarkt, wat kleine winkels en restaurantjes. Alle activiteiten starten vanuit het dorp dus als je op loopafstand van het meer verblijft, zit je sowieso goed. Je kunt in de buurt van Äkäslompolo ook een dagje gaan skiën.