Malaga Caminito Del Rey
Malaga Caminito Del Rey

Caminito del Rey: tips, vervoer en kosten!

Caminito del Rey werd jarenlang het gevaarlijkste wandelpad van Europa genoemd. Tegenwoordig is het wandelpad hartstikke veilig en is het een van de leukste dingen om te doen in de omgeving van Malaga. El Camino del Rey loopt door de El Chorro-kloof en het pad ligt dicht tegen de enorme rotswanden aan. Tijdens deze spectaculaire wandelroute kom je langs prachtige uitzichtpunten en op sommige plekken kun je het oude pad nog goed terugzien. Hier delen we alle praktische info en handige tips voor een dagtrip vanuit Malaga naar Caminito del Rey.

Inhoudsopgave

Geschiedenis Caminito del Rey
Praktische informatie
Wat kun je verwachten?
Kosten en vervoer

Caminito del Rey.
Oude pad Caminito del Rey.
Omgeving Malaga.

Geschiedenis Caminito del Rey

Ongeveer 100 jaar geleden werd het oorspronkelijke pad gebouwd voor de arbeiders van de stuwdam. De stuwdam werd gebruikt voor het opwekken van energie in de omgeving. Na een bezoek van Koning Alfons XII werd het pad naar hem vernoemd. Caminito del Rey betekent dan ook letterlijk het pad van de koning.

Na een aantal jaar werd het pad niet meer gebruikt en raakte het flink vervallen. Het werd door de overheid gesloten maar waaghalzen wisten het pad alsnog te vinden. Zij probeerden dit gevaarlijke pad tóch te beklimmen, waarbij een aantal klimmers zelfs zijn overleden. Om meer doden te voorkomen is vervolgens het beginstuk van het gevaarlijkste wandelpad van Europa met dynamiet opgeblazen zodat je er écht niet meer kon komen.

Na een flinke renovatie is het pad in 2015 heropend en ondertussen is het een absolute highlight van Spanje. De route is een stuk veiliger, maar zeker niet minder spectaculair. Verwacht een spannende wandeltocht door de kliffen vol adembenemende uitzichten.

Caminito del Rey.
Caminito del Rey gevaarlijk.

Praktische informatie Caminito del Rey

Met een (huur-)auto rijd je in ongeveer een uur naar Caminito del Rey. Wij hadden geen auto tot onze beschikking en wilden dus graag met het openbaar vervoer. Dit kostte wat uitzoekwerk maar was uiteindelijk heel goed te doen. Wanneer je met het openbaar vervoer naar Caminito del Rey wilt kun je het volgende doen:

 • Boek ruim van tevoren een ticket via deze website. Heb je geen ticket of is het alles al uitverkocht? Dan kun je proberen om zo vroeg mogelijk naar het station Málaga Maria Zembrano te gaan en te vragen naar een combinatieticket voor de trein en entree voor het koningspad. Je koopt dan, als het niet uitverkocht is, een ticket voor dezelfde dag.
 • Vanaf het station Málaga Maria Zembrano neem je de trein naar station El Chorro. Je kunt hier een enkeltje of een retourticket kopen. Wij kozen voor een enkele reis omdat we niet goed konden inschatten hoe laat we de trein terug wilden nemen. Op de terugweg betaal je je kaartje bij de conducteur ín de trein. De trein doet er zo’n 45 minuten over.
 • Wanneer je aankomt in El Churro staat er ieder half uur een pendelbus klaar die je door de mooie omgeving naar boven brengt. Lopen is niet echt een optie aangezien het best een (steil) eind is zonder duidelijk voetpad. De bus kost nog geen €2,- en kun je kunt alleen contant betalen. Je kunt bij het kopen van je ticket tegenwoordig ook aangeven dat je gebruik wilt maken van de pendelbus.
 • Na ongeveer een kwartier in de bus kun je boven nog wat drinken en snacks kopen. Vanaf hier loop je zelfstandig naar het startpunt.
 • De mooie route naar het startpunt is ongeveer 2,5 km lang. Het gebied is super groen en je komt langs prachtige blauwe meren.
 • Bij de ingang krijg je instructies en dan kan de wandeling beginnen

Tip

Twijfel je tussen de route met of zonder gids? Ons advies is om een route te nemen mét gids. Meestal gaan wij liever zonder gids maar in dit geval had het echt een meerwaarde. Onze gids was heel enthousiast en leerde ons alles over de geschiedenis van deze bijzondere plek.

Trein naar Caminito del Rey.
Koningspad Malaga.

Caminito del Rey wandeling

Het 7,5 kilometer lange pad loopt langs de steile rotswanden, recht boven de El Chorro-kloof. Onderweg geniet je van spectaculaire uitzichten over de mooie omgeving en de enorme kliffen van soms wel 400 meter hoog. Op sommige stukken is het oude pad nog goed zichtbaar.

Aan het einde van de route loop je nog een stuk over een wiebelende hangbrug waarbij je stalen zenuwen nodig hebt. Je loopt hier namelijk op ruim 100 meter hoogte en kunt zo de diepe kloof in kijken. In combinatie met wind en een aantal andere wandelaars zorgt dit voor de nodige spanning en sensatie. Nadat je de brug over bent, wandel je zelf in zo’n 30 minuten terug naar het station. Hier kun je een verrassend lekkere en goedkope panini eten terwijl je op de trein terug naar Malaga wacht.

Tip

Er gaan slechts een paar treinen per dag. Het is dus handig om van te voren te checken hoe laat de treinen vertrekken zodat je geen uren op het station hoeft te wachten.

Malaga tips.
Wandelroute Malaga Caminito del Rey.

Kosten en vervoer Caminito del Rey

 • Veel mensen vragen zich af of de tocht zwaar is. Dit valt reuze mee maar het is wel handig als je geen last van hoogtevrees hebt. De kliffen zijn erg diep en je kunt door het pad heen naar beneden kijken.
 • Tijdens de tocht zelf is er geen mogelijkheid om naar het toilet te gaan en kun je geen eten en drinken kopen. Neem dit dus mee vanuit Malaga of koop dit bij het startpunt van de tocht.
 • Check de actuele vertrektijden van de trein op deze site. Om de shuttlebus hoef je je geen zorgen te maken. Deze sluiten altijd aan op de aankomsttijden van de trein en wanneer de bus vol is, staat er binnen no-time weer een nieuwe klaar. 
 • In tegenstelling tot wat op veel oude websites staat is er tegenwoordig nog maar één ingang. Er zijn wel verschillende routes naar het beginpunt maar eenmaal bij de ingang begint iedereen vanaf hetzelfde punt en loopt iedereen dezelfde route.
 • Bij slecht weer wordt het pad vaak gesloten.
 • Op maandag is het pad gesloten.
Welke route Caminito del Rey.
Trein van Malaga naar Caminito Del Rey

Tip

Weekendje Malaga op de planning? Bekijk hier alle tips voor Malaga.