Cabiner in Drenthe: overnacht midden in de Nederlandse wildernis

Midden in het natuurgebied de Drentsche Aa liggen 8 zelfvoorzienende natuurhuisjes verstopt waar je uniek kunt overnachten. Met behulp van een kaart maak je een flinke trekking door het bos en bereik je uiteindelijk jouw Cabiner. Bij aankomst moet je direct aan de slag. Het water moet uit de grond worden gepompt, het hout moet worden gehakt en de kachel moet worden gestookt om het huisje én het water te verwarmen. Er is uiteraard geen wifi, dus dit is de perfecte plek om even echt weg te zijn en te genieten van de natuur en het geluid van knapperend haardvuur.

Cabiner Drenthe.
Cabiner.

Wat is de Cabiner?

Tijdens een avontuurlijke trektocht in Noorwegen kampeerde een groep vrienden regelmatig in het wild. Na een paar dagen besloten ze een nacht door te brengen in een klein houten hutje, midden in de wildernis. Ze voelden zich ontzettend gelukkig en rijk met het klein beetje luxe dat ze in dat huisje hadden. Toen ontstond het idee om dit ook dichterbij huis te verwezenlijken.

Na het opstarten van een succesvolle crowdfunding is het ondertussen voor iedereen mogelijk om een nachtje, of zelfs een heel weekend, te overnachten in een van deze unieke huisjes. Tijdens je verblijf geniet je van de rust, de natuur en de omgeving én spot je met een beetje geluk Nederlands wildlife zoals (roof-)vogels, galloways en dassen.

Cabiner Staatsbosbeheer.
Bossen Drenthe.

Hoe kom je bij het huisje?

Het beginpunt van de Cabiner is bij Staatsbosbeheer in Elp, Drenthe. Hier haal je de kaart en een tas vol lokale ingrediënten op en kun je je auto parkeren. Wanneer je de route iets wil inkorten, kan het handig zijn om naar een andere parkeerplek te rijden en je wandeling daar te starten. Een paar dagen voor de geboekte datum ontvang je informatie en weet je in welke Cabin jij overnacht. Wij verbleven in Cabin 4, wat zo’n 20 kilometer wandelen was vanaf P1. Omdat we nogal veel spullen bij hadden besloten we onze tocht te starten vanaf P2. Vanaf hier was het slechts 7 kilometer lopen naar onze Cabin.

Cabiner route.
Natuurhuisje Cabin.

Tip

Kijk goed op de kaart of je het beste kunt beginnen vanuit P1 of P2. Het kan anders namelijk echt een hele lange tocht worden.

Wat kun je verwachten?

Wij vonden de hike redelijk zwaar. Dit kwam voornamelijk door alle spullen die we hadden meegenomen, neem dus niet te veel mee. Het voelde door al het gesjouw wel extra goed om het goed verstopte huisje uiteindelijk te vinden. Door middel van een cijfercode openden we de Cabin en vanaf dat moment kon het avontuur echt beginnen!

Het kleine, knusse huisje had alles wat we nodig hadden en was helemaal duurzaam ontworpen. We begonnen al snel met houthakken om de koude hut op te warmen en een kop thee te zetten. Het was de perfecte dag om te wandelen, spelletjes te doen en vanuit het bed naar de sterrenhemel te kijken.

Cabiner Drenthe.
Natuurhuisje Drenthe.
Overnachten Drentsche Aa.

Tip

Je hebt geen Wifi in de Cabiner maar af en toe wel gewoon bereik. Wil je echt even helemaal weg zijn van de buitenwereld? Zet dan je telefoon uit en geniet van de rust.

Wat kost de Cabiner?

De prijs hangt af van het aantal personen en de dag die je kiest. Doordeweeks is een overnachting goedkoper dan in het weekend. Verder kun je optioneel eten en drinken bijbestellen. Zo kun je onder andere kiezen voor streekbier, (vegetarisch) diner, ontbijt en snacks. Wil je wat geld besparen? Dan kun je gewoon je eigen eten en drinken meenemen.

Check de actuele beschikbaarheid en prijzen op de website van de Cabiner. Leuk weetje: voor iedere boeking wordt een boom gepland, waardoor je meteen een steentje bijdraagt aan een betere wereld.

Omgeving Cabiner Drenthe.
Drentsche Aa bossen.

Tip

Ben je van plan om je eigen eten mee te nemen? Hou er dan rekening mee dat je alleen eenpansgerechten kunt bereiden. Er ligt een grote gietijzeren pan klaar die je opwarmt op de kachel.

Wat neem je mee?

In de Cabiner vind je bijna alles wat je nodig hebt zoals toiletpapier, afwasmiddel, shampoo, vuilniszakken etc. Al deze producten zijn biologisch afbreekbaar. Je ontvangt een paar dagen voor vertrek een paklijst maar de belangrijkste dingen om niet te vergeten zijn wandelschoenen, beddengoed en handdoeken.

Cabiner Drenthe wandelen.
Cabiner kaart route.

Combineren met andere activiteiten

Meer van de omgeving zien? Je kunt verschillende wandel- of fietstochten maken door de Drentsche Aa of een bezoek brengen aan de prehistorische grafkamers: de Hunebedden. Het Hunebedcentrum (UNESCO erfgoed) ligt in Borger, wat ongeveer 10 minuten rijden is van de parkeerplaats van de Cabiner.

Ook kun je een bezoek brengen aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Een bezoek aan dit museum is absoluut geen vrolijk bezoek maar wel erg indrukwekkend en het is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Je vindt Kamp Westerbork in Hooghalen, wat ongeveer 20 minuten rijden is van de parkeerplaats van de Cabiner.