Procida: de beste tips voor het piepkleine eilandje bij Napels

Procida is een heerlijk, klein eiland voor de kust van Napels. Het Italiaanse eiland is slechts 4 vierkante kilometer groot en kun je dus makkelijk te voet verkennen. Je wandelt van strand naar strand via de gezellige straatjes en prachtige uitzichtpunten. Waar veel mensen kiezen voor het dure en toeristische Capri, is Procida nog vrij onontdekt en authentiek. Het perfecte eiland dus om even heerlijk tot rust te komen! Hier delen we alle bezienswaardigheden en tips voor het prachtige eiland Procida.

Uitzicht Procida.
Bezienswaardigheden Procida.
Procida.

Hoe kom je op Procida?

Vanuit Napels kun je een directe ferry naar Procida nemen. Ook vanuit het vergelijkbare, maar grotere eiland Ischia, gaan verschillende boten naar Procida. Deze twee eilanden zijn dus heel gemakkelijk te combineren.

De ferry stopt waarschijnlijk bij de Marina Grande haven. Vanuit hier kun je bijna alles te voet bereiken. Ter illustratie: het is ongeveer een uur lopen van de ene naar de andere kant van het eiland. Toch iets te ver? Huur dan een (elektrische) fiets zodat je overal wat sneller bent. Omdat het zo klein is en de straten heel smal zijn, is Procida geen ideaal eiland voor een auto.

Backpacken Italie.
Haven Procida.

Bezienswaardigheden Procida

Eigenlijk is er in Procida niet zo heel veel te doen of te bezoeken, maar dat is juist fijn! Vul je dag lekker met slenteren, eten, zwemmen en sluit af met een prachtige zonsondergang.

Eilanden Napels

De oude stad Terra Murata

Terra Murata ligt op het hoogste punt van het eiland. Je vindt hier mooie, oude gebouwen waaronder Palazzo d’Avalos. Dit is een enorm paleis dat tussen 1830 en 1988 gebruikt werd als gevangenis. Je kunt de gevangenis bezoeken of er omheen lopen en een beetje naar binnen gluren.

Los van de gevangenis is de belangrijkste reden om naar Terra Murata te gaan, vanwege het fantastische uitzicht.

Palazzo d'Avalos
Palazzo d'Avalos

Marina Corricella

Marina Corricella is een gezellig haventje waar veel leuke restaurants zitten. Je kunt hier heerlijk eten en hebt prachtig uitzicht over de gekleurde huisjes en het blauwe water.

Marina Grande

De kans is groot dat je met de boot aankomt bij de Maria Grande haven. Aan de haven zitten verschillende leuke cafeetjes en restaurants. Zin in een lekker visgerecht? Ga dan naar Medusa. Dit is een van de populairste restaurants van Procida.

Procida Napels.
Cactussen huis Procida.

Stranden Procida

Spiaggia di Ciraccio

Spiaggia di Ciraccio is een langgerekt zwart strand met een mooi uitzicht. Het strand is wel een beetje verouderd, maar het is een hele fijn plek voor een mooie zonsondergang. 

Spiaggia Chiaia

Ook Spiaggia Chiaia is een fijn strandje met – wederom – een mooi uitzicht. Neem wat lekkers mee bestel een verfrissend drankje op het terrasje.

Spiaggia Chiaia Italiƫ.

Tip

Hoewel er wel op Procida zeker fijne stranden te vinden zijn, moet je geen hagelwitte zandstranden verwachten. De stranden zijn vanwege vulkanisch activiteit vaak zwart van kleur en grof van structuur. Zoek op Google Maps naar Spiaggia (dit betekent strand) om de verschillende stranden te vinden.

Overnachten Procida

Op Procida zijn verschillende hotels en B&B’s te vinden. Vaak op loopafstand van de haven, of met een gratis shuttleservice.

Wij verbleven bij B&B Prochytea en raden iedereen aan om hier te overnachten. De eigenaar was onwijs vriendelijk, de kamers comfortabel en het ontbijt heerlijk. En veel! De B&B is goed betaalbaar en je loopt er gemakkelijk vanaf de haven naartoe.

Bron: B&B Prochytea

Procida combineren met Ischia

Maak je een rondreis door ItaliĆ«? Combineer Procida dan met een bezoekje aan het andere, relatief onbekende, eiland Ischia. Er varen verschillende ferry’s tussen deze eilanden.