roadtrip Dolomieten
roadtrip Dolomieten

5 tips voor het plannen van een roadtrip door de Dolomieten

Tijdens een roadtrip door de Dolomieten kom je langs hoge bergtoppen, kraakheldere meren en dichtbegroeide bossen. Je maakt hier spectaculaire wandeltochten en komt langs de allermooiste uitzichtpunten.

Met bijna 16.000 km² (de helft van België) aan prachtige bezienswaardigheden kan het maken van een logische route voor een roadtrip door de Dolomieten best ingewikkeld zijn. Zelden hebben wij er zo lang over gedaan om uit te zoeken wat er allemaal te zien is en wat handige plekken zijn om te verblijven. Daarom hebben wij wat voorwerk gedaan, zodat jij met deze 5 handige tips eenvoudig een logische route kunt maken!

Roadtrip Dolomieten.
Dolomieten Roadtrip

1. Bepaal of je met de auto of het vliegtuig gaat

Vanaf Utrecht rijd je in zo’n 12 uur naar de Dolomieten maar je kunt natuurlijk ook met het vliegtuig gaan. Het dichtstbijzijnde vliegvelden waar je vanuit Nederland naartoe kunt vliegen zijn Venetië-Treviso en Verona Valerio Catullo.

Vanuit hier kun je dan een auto huren. Je kunt op veel plekken ook komen met het openbaar vervoer maar dit is niet ideaal. Een auto geeft meer vrijheid en je kunt overal stoppen om te genieten van de prachtige uitzichten.

Auto Dolomieten

Tip

Wij huurden vanaf het vliegveld een auto bij Sunnycars en dit is heel goed bevallen. Je betaalt hier vaak nét wat meer dan bij andere verhuurbedrijven, maar je bent 100% verzekerd en kunt altijd contact opnemen met een Nederlandse medewerker.

2. Kies het aantal dagen voor jouw rondreis door de Dolomieten

De Dolomieten is een enorm gebied waar je je als outdoor liefhebber gerust een maand kan vermaken. Helaas hebben de meeste mensen niet zo veel tijd en uiteraard is er in Italië nog veel meer moois te zien. Wij raden je aan om minstens 3 tot 4 dagen naar de Dolomieten te gaan. Wij zijn in totaal 5 nachten gebleven en vonden dit ideaal. Echter willen we sowieso nog een keer terug omdat er nog veel meer te zien was.

Dolomieten route plannen

3. Bepaal welke plekken in de Dolomieten je wilt zien

Op internet vind je honderden interessante blogs en waanzinnige afbeeldingen van de bezienswaardigheden in de Dolomieten. Het helpt om je goed in te lezen maar doordat er zo veel keuze is, vonden wij het best lastig om knopen door te hakken. Eén geruststelling: je kunt geen verkeerde keuze maken. Letterlijk alles in de Dolomieten is fantastisch mooi en de moeite waard om te bezoeken. Benieuwd naar onze hoogtepunten? Check hier de mooiste plekken en bezienswaardigheden in de Dolomieten.

4. Gebruik onze handige Dolomieten kaart

Tijdens je research zul je snel merken dat er verschillende benamingen voor hetzelfde gebied door elkaar gebruikt worden. Dit komt doordat sommigen de Italiaanse benamingen gebruiken en anderen kiezen voor de Duitse titels. Zie je letterlijk door de bergen het bos niet meer? No worries! Wij hebben alle belangrijke plekken in een handige Dolomieten kaart gezet, inclusief de verschillende benamingen.

Dolomieten kaart

5. Kies een centrale plek om te overnachten

Nu je in kaart hebt wat je allemaal wilt gaan zien, kun je een of meerdere handige plekken als uitvalsbasis kiezen. Ons advies is om een paar nachten in een centrale plek te overnachten, zodat je vanuit hier verschillende plekken kunt bezoeken. Wij kozen voor een hotel vlak bij Val Gardena en een hotel vlak bij Cortina d’Ampezzo.

Een echte aanrader is om te verblijven bij Garni Ruscel. Deze authentieke B&B wordt gerund door een ontzettend lieve gastvrouw die iedere ochtend in traditionele kleding een heerlijk ontbijt maakt.

Roadtrip Dolomieten plannen