Hai Van Pass: een prachtige scootertocht in Vietnam

Vietnam staat bekend om de vele mooie routes door het veelzijdige landschap. Een van de bekendste is de Hai Van Pass. Deze route is vooral bekend geworden door de mannen van Top Gear en loopt dwars door de bergen. Onderweg kun je stoppen bij onwijs vette uitzichtpunten waar je uitkijkt over de blauwe zee en de groene omgeving. Je kunt deze route zelf met de scooter of de motor afleggen vanaf Hoi An, Hué of Da Nang. Lees hier alle backpackinspiratie en de beste tips voor de Hai Van Pass.

Hai Van Pass scooter.
Route Hai Van Pass.
Top Gear viewpoint Vietnam.

Hai Van Pass route

De totale afstand tussen Hoi An en Hué is ongeveer 160 kilometer en is goed te doen in 1 dag. Wanneer je de weg met de bus of motor af wil leggen kun je kiezen voor de snelweg of voor een super mooie weg langs het water. De snelweg is sneller maar je rijdt hier tussen de vrachtwagens en hebt geen mooi uitzicht. Het is dus veel leuker om een stukje om te rijden en de route langs de kust te volgen. Een deel van deze route bestaat uit de Hai Van Pass. Je kunt de bekende route van Hoi An naar Hué doen maar natuurlijk ook andersom. Wanneer je de route in wil korten kun je eventueel ook beginnen of eindigen in Da Nang.

Wanneer je vanuit Hoi An komt dan zul je het beginpunt van de Hai Van Pass na ongeveer 1,5 uur bereiken. De Hai Van Pass zelf is slechts 22 kilometer lang en hier doe je dus niet zo lang over, ongeveer een uurtje. Het laatste stuk naar Hué is wat minder spectaculair en duurt erg lang. Zorg er dus voor dat je af en toe stopt om even rond te kijken en je benen te strekken.

Route Hai Van Pass Vietnam.

Tip

Zoals je op de kaart kunt zien is de Hai Van Pass slechts een klein stukje van de totale reis. Neem hier dus gerust de tijd om te stoppen en foto’s te maken want dit is absoluut het mooiste gedeelte van de route.

Wat moet je regelen?

Het belangrijkste is natuurlijk om een goede motor of scooter te regelen. Er zijn heel veel aanbieders in zowel Hoi An als Hué die scooters verhuren. Dit kost je ongeveer $20 exclusief benzine. Je kunt deze scooter dan weer inleveren in de andere stad, je bagage wordt met een auto gebracht. Wij begonnen in Hoi An en huurden onze scooter bij ons hostel maar dit was geregeld via MotorVina.

Houd van tevoren ook de weersvoorspellingen goed in de gaten. Je kunt het beste rijden op een zonnige, droge dag. De weg bestaat uit heel veel haarspeldbochten wat minder fijn is wanneer het hard regent. Bij veel hostels of bij het verhuurbedrijf van je scooter krijg je een kaart mee zodat je weet hoe je moet rijden. Ook is het handig om de app MAPS.ME of Google Maps te downloaden zodat je (offline) de weg kunt vinden.

De weg zoeken bij de Hai Van Pass.
Vogels achterop de scooter in Vietnam.

Tip

Vind je het niet fijn om zelf op een scooter of motor te besturen maar wil je de Hai Van Pass wel graag rijden? Dan kun je kiezen voor een Easy Rider.

Is de Hai Van Pass veilig?

Juist omdat er weinig ‘groot’ verkeer is zoals vrachtwagens of bussen voelden wij ons super veilig. De wegen zijn geasfalteerd en prima te berijden. De wegen kronkelen wel dwars door de bergen maar wanneer je gewoon rustig rijdt is het prima te doen.

Hai Van Pass.
Verkeersbord Hai Van Pass.
Uitzicht Hai Van Pass.

Is het de moeite waard?

Absoluut! Je rijdt dwars door de bergen over scherpe bochten en het uitzicht is adembenemend. Onderweg kom je de mooiste baaien, jungle, watervallen en lokale dorpjes tegen. Wij deden er ongeveer 6 uur over om van Hoi An, via de Hai Van Pass, naar Hué te komen. Dit was inclusief een aantal korte stops. De Hai Van Pass zelf is echt super mooi maar het enige nadeel is dat je na dit mooie stuk door de bergen nog wel een paar uur verder moet rijden om naar Hué te komen. Deze wegen zijn wat minder spectaculair en dit vonden wij dan ook best lang duren.

86 km tot Hue Hai Van Pass.
Lokale bevolking Vietnam.