De beste tips en inspiratie voor Ho Chi Minh, Vietnam

De kans is groot dat jouw rondreis naar Vietnam begint of eindigt in de stad Ho Chi Minh, vroeger ook wel Saigon genoemd. Deze hectische stad telt bijna 9 miljoen inwoners en ruim 8 miljoen scooters. Het is niet de allerleukste stad van Vietnam maar je kunt er heerlijk eten en super goed op stap. Ook kun je vanuit Ho Chi Minh een (dag)trip maken naar de bekende Cu Chi Tunnels en de Mekong Delta. In dit artikel lees je alle backpackinspiratie voor Ho Chi Minh.

Hoe kom je in Ho Chi Minh?

Er gaan (nog) geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar Ho Chi Minh. Je zult een overstap moeten maken in bijvoorbeeld Bangkok, Abu Dhabi of Moskou. Vanaf het vliegveld van Ho Chi Minh ben je in ongeveer 45 minuten met de bus in het centrum. Wanneer je vanuit Mui Ne komt moet je rekenen op een busrit van zo’n 5,5 uur. Vanaf Dalat rijd je er ongeveer 8 uur over.

Wij staken vanuit Cambodja de grens over naar Vietnam en reden meteen door naar Ho Chi Minh. Lees hier alles wat je moet weten als je de grens over wilt steken van Cambodja naar Vietnam.

Verkeer in Ho Chi Minh, Vietnam.

War Remnants Museum

Leer meer over de geschiedenis van Vietnam in het indrukwekkende War Remnants Museum. De (redelijk eenzijdige) tentoonstelling is voornamelijk gericht op de daden van de Amerikanen tijdens de Vietnam War. Tegen het einde van deze oorlog vluchtten de Amerikaanse soldaten halsoverkop uit het zuiden van Vietnam. Ze lieten hierbij al hun kostbare materialen zoals wapens, tanks, helikopters en gevechtsvliegtuigen achter. Een aantal van deze militaire voertuigen zijn buiten bij het museum te zien.

Het meest indrukwekkende speel zich binnen in het museum af. De foto’s en verhalen die tentoongesteld worden zijn op zijn minst gezegd zeer heftig. Prachtige maar afschuwelijke foto’s van tientallen oorlogsfotografen vertellen het verhaal van wat er zich hier allemaal heeft afgespeeld. Van te voren konden we ons natuurlijk wel inbeelden dat dit een heftige tijd moest zijn maar na het zien van de effecten van het chemische Agent Orange en Napalm krijg je hier toch echt een ander beeld van. Het is dus niet echt een bezoekje om vrolijk van te worden maar wel ontzettend indrukwekkend en leerzaam. Je loopt er vanuit District 1 in zo’n 20 minuten naartoe en betaalt 20.000 VND entree per persoon.

Amerikaanse legervoertuigen in Ho Chi Minh's War Remnants Museum.
Binnenkant oude Amerikaanse helikopter.
US Air Force bij het War Remnants Museum in Ho Chi Minh.

Tip

Sommige beelden zijn binnen echt heftig, denk aan verminkte embryo’s, zwaargewonde slachtoffers en misvormde gezichten. Hou hier dus rekening mee wanneer je hier niet goed tegen kunt of met kleine kinderen reist.

Stappen in Bui Vien

Bui Vien is een beetje vergelijkbaar met Koh San Road in Thailand en een groot gekkenhuis met happy hours, goedkope drankjes, lachgasballonnen en andere rommel. De ene speaker staat nog harder dan de andere en de straat is gevuld met tientallen terrasjes en héél veel toeristen. De perfecte plek dus om een biertje te drinken en lekker mensen te kijken! Sta niet raar te kijken als je opeens vanaf je (veel te lage) stoeltje moet springen omdat iedereen ‘police, police’ schreeuwt. Het is officieel namelijk verboden om de terrassen op straat te zetten dus pas wanneer de politie weg is kun je weer terug naar je plekje.

Bui Vien Walking Street Vietnam.
Feesten in Ho Chi Minh.

Dagtrip naar de Cu Chi tunnels

Je vindt het Cu Chi tunnelcomplex op ongeveer twee uur rijden van Ho Chi Minh. Dit enorme tunnelstelsel van ruim 250 km werd tijdens de Vietnam War gebruikt als een soort geheime stad. De tunnels bestonden zelfs uit meerdere lagen met slaapplekken, ziekenhuizen, keukens en opslagplaatsen. De Amerikanen wisten dat de Vietnamezen hier ergens waren maar ze konden ze niet vinden en de slimme boobytraps maakte het ze niet makkelijker.

Wij boekten in Ho Chi Minh een tour voor een tientje, inclusief vervoer en een Engelssprekende gids. De tunnels zijn echt ontzettend interessant maar het massatoerisme maakte het bezoek voor ons toch minder speciaal. We konden niet rustig de tijd nemen omdat de volgende groep toeristen met Ipads en selfiesticks stonden te wachten. Misschien heb je hier minder last van wanneer je er op eigen houtje naar toe gaat i.p.v. met een tour. Ook vonden wij de schietbaan voor toeristen erg ongepast op een plek waar zo veel verschrikkelijke dingen zijn gebeurd.

Tip

Een rustiger alternatief voor de Cu Chi tunnels zijn de Vinh Moc Tunnels in de buurt van Hue. Het schijnt hier ook heel indrukwekkend maar een stuk rustiger te zijn.

Drukte bij de Chu Chi tunnels in Vietnam.
Drukte bij de Chu Chi tunnels in Vietnam.
Rolling Trap bij de Chu Chi tunnels in Vietnam.

Mekong Delta

De Mekong Delta is een groot gebied waar de immense Mekong vertakt in honderden kleine riviertjes. Dit bijzondere natuurfenomeen moet absoluut op je bucketlist wanneer je gaat backpacken in Vietnam. Veel mensen kiezen ervoor om de Mekong Delta te bezoeken vanuit Ho Chi Minh. Dit kan als georganiseerde dagtrip of als meerdaagse tour met overnachting. Je kunt er, net als ons, ook voor kiezen om er zelf naartoe te reizen en een rondleiding te nemen bij een enthousiaste local. Lees hier alles wat je moet wanneer je naar de Mekong Delta wilt gaan.

Bezoek de Mekong Delta vanaf Ho Chi Minh.
Varen over de Mekong Delta.
Lokale visser in de Mekong Delta.

Eten en drinken in Ho Chi Minh

Eigenlijk kun vrijwel overal in Ho Chi Minh heerlijk en spotgoedkoop eten. Bij een willekeurig eetkraampje maken ze de lekkerste gerechten voor je klaar. Een van onze favoriete restaurants is Mam148. Hier staan verschillende Vietnamese gerechten op de kaart die vaak niet meer kosten dan 65.000 VND. Ook bij Bun Bo Nam Bo en NAM Vietnamese Rooftop Kitchen kun je heerlijke Vietnamese gerechten eten.

Mam 148 Ho Chi Minh.
Bahn Mi kraam Ho Chi Minh.

Overnachten in Ho Chi Minh

Er is echt heel veel aanbod in Ho Chi Minh, voor zowel budgetreizigers als luxepaardjes. Wij zitten hier altijd een beetje tussenin en verbleven bij Hosfen Saigon 1960, in District 1. Dit centraal gelegen hotel had prachtige, ruime en schone kamers en een fijn dakterras. Ook My Anh 120 Central Saigon, Chez Mimosa en Chill Suites zijn fijne hele fijn plekken om te verblijven. Zoek je een goedkoop, modern en schoon hostel vlakbij de backpackersstraat Bui Vien? Ga dan naar Lily’s Hostel.

Hosfen Saigon 1960 Ho Chi Minh.
Uitzich over Ho Chi Minh vanaf het dakterras van Hosfen Saigon 1960.