Op pad met een local: ontdek het echte leven bij de Mekong Delta in Vietnam

De Mekong Delta is een groot gebied waar de immense Mekong vertakt in honderden kleine riviertjes. Dit bijzondere natuurfenomeen moet absoluut op je bucketlist wanneer je gaat backpacken in Vietnam. Veel mensen kiezen ervoor om de Mekong Delta te bezoeken vanuit Ho Chi Minh. Het gebied van zo’n 40.000 km² bestaat uit talloze wateren, drijvende markten, rijstvelden, fishfarms, fruitplantages en vooral héél veel groen. In dit artikel lees je alle backpackinspiratie voor de Mekong Delta.

Vaar over de Mekong Delta in Vietnam.
Lokale visser in de Mekong Delta in Vietnam.

Zelf regelen of georganiseerd

Er zijn heel veel opties wanneer je naar de Mekong Delta wilt. Je kunt vanuit Ho Chi Minh en andere grote steden gemakkelijk een georganiseerde tour boeken. Deze variëren van een eendaagse trip tot een tour van een week of zelfs langer. Het gebied is enorm groot dus wanneer je alles goed wilt bekijken kun je er een paar dagen overnachten. Wanneer je alleen een goede impressie wilt krijgen en de highlights wil zien is een dagtrip een prima optie. Wij kozen er uiteindelijk voor om er zelf naartoe te reizen en een rondleiding te nemen bij een enthousiaste local.

Lokale dorpen in de Mekong Delta.

Hoe kom je bij de Mekong Delta?

Je kunt de Mekong Delta bezoeken vanuit verschillende grote steden in Vietnam, wij kwamen vanuit Ho Chi Minh. Vanuit busstation Mien Tay vertrekken meerdere bussen per dag naar het Mekong gebied. De meeste tours beginnen vanaf Can Tho, My Tho of Ben Tre. Na een korte research op internet kwamen wij in contact met een local guide die goed beoordeeld werd. Hij woonde in een piepklein dorpje vlakbij Ben Tre dus wij kozen ervoor om vanuit daar te beginnen. De bus deed er ongeveer 2,5 uur over vanuit Ho Chi Minh en kostte zo’n 170.000 VND per persoon.

Portret Vietnamese vrouw Mekong Delta.

Wat kun je verwachten?

Dit hangt heel erg af van de tourguide en het type tour dat je kiest. Veel locals bieden zowel dagtochten als meerdaagse tours aan. Bekende highlights zijn natuurlijk varen over de rivier en het bekijken van de drijvende markt (heel vroeg in de ochtend). Vaak kun je ook een kijkje nemen bij een van de vele (fruit-) plantages, tempels en gewoon genieten van de mooie omgeving.

Rijstvellen drogen in Vietnam.
Bootje Mekong Delta.

Tip

Op zoek naar een goede tourguide? Check WithLocals en verschillende Facebookgroepen om te kijken welke gidsen aangeraden worden. Wij kozen uiteindelijk voor Ban Pham, hij heeft ons in een dag alles laten zien en we hebben het ontzettend leuk gehad. Je kunt contact opnemen met Ban via Facebook of phamgiangban@yahoo.com.

Bezienswaardigheden Mekong Delta

Coconut & lychee farm
Onze dag begon bij de buren van Ban, zij hebben een Coconut Farm. Hier zagen we hoe rijstpapier en kokosmelk gemaakt wordt. Vervolgens sprongen we achterop de scooter en reden we door de prachtige groene jungle naar een fruittuin. Hier werden een o.a. lychees geteeld, leerden we hoe deze geplukt werden en konden we natuurlijk alles proeven.

Vrouw maakt rijstpapier in Vietnam.
Coconut Farm in de Mekong Delta, Vietnam.
Lychee Farm Vietnam.

Cao Dai Tempel
De volgende stop was de Cao Dai tempel. Dit is de grootste tempel van de Mekong Delta die opvalt door zijn bijzonder kleurrijke uiterlijk. Uniek is dat deze tempel dient voor het Caodaisme, een geloof dat kenmerken heeft van verschillende religies zoals het boeddhisme, christendom, islam en taoïsme. Deze mengeling aan religies past perfect bij de fraaie uitstraling van deze uitbundig versierde kerk.

Cao Dai tempel Mekong Delta.
Cao Dai tempel Mekong Delta.
Cao Dai tempel Mekong Delta.

Varen over de Mekong
Een trip naar de Mekong Delta is natuurlijk niet compleet zonder een boottocht over de Mekong. We vaarden 1,5 uur door de kleinste dorpjes en stopten bij verschillende fish farms. Hele families wonen hier op het water en waren zo gastvrij om ons hun ‘huis’ te laten zien. We eindigden de dag met een lekkere Banh Xeo, een crispy (vis)pannenkoek en vervolgens bracht Ban ons weer naar het busstation zodat we tegen het begin van de avond weer terug waren in Ho Chi Minh.

Zelf boot varen in de Mekong Delta.
Fish Farm Vietnam.
Fish Farm Mekong Delta.

Is het de moeite waard?

Doordat er zó veel aanbod is en er zo veel verschillende tours aangeboden werden twijfelden we van tevoren heel erg wat we moesten kiezen. Het regelen van een privétour is wat duurder dan een standaard toeristentour (dit scheelde zo’n €20,- per persoon) maar het enige wat we je mee kunnen geven is: bij twijfel, doen! We hebben echt een geweldige dag gehad en Ban heeft ons alles uitgelegd over het lokale leven. We hebben alles gezien wat we wilden zonder ook maar één andere toerist tegen te komen. Heel bijzonder!