Vietnam rijstvelden.
Vietnam rijstvelden.

De perfecte reisroute voor 3 weken backpacken in Vietnam

Wanneer je gaat backpacken in Vietnam is het handig om van tevoren te bedenken wat je ongeveer wilt gaan doen en hoe jouw ideale reisroute eruit ziet. Vietnam heeft een heel goed openbaar netwerk maar de afstanden zijn erg groot. De meeste mensen maken vrijwel dezelfde route, die je van zuid naar noord maar ook natuurlijk ook andersom kunt doen.

Wij zijn in totaal 20 dagen in Vietnam geweest en delen hieronder onze route. Deze route is perfect wanneer je in ongeveer 3 weken de bekendste highlights van het land wilt zien. Wanneer je weinig tijd hebt kun je ervoor kiezen om vaker het vliegtuig te nemen in plaats van de bus. Ook kun je overwegen om je alleen te focussen op het noorden of het zuiden, in plaats van allebei. Wanneer je langer de tijd hebt kun je deze route gemakkelijk uitbreiden met andere steden of landen.

Route 3 weken backpacken in Vietnam.

Tip

Wil je deze route door Vietnam delen? Sla de afbeelding op of deel dit artikel onderaan deze pagina gemakkelijk via Whatsapp of Facebook.

Vliegen naar Vietnam

Vanuit Amsterdam of Düsseldorf vlieg je waarschijnlijk met een tussenstop naar Hanoi of Ho Chi Minh. Er zijn (nog) geen rechtstreekse verbindingen naar Vietnam. Wij bezochten Vietnam tijdens onze reis van 3 maanden in Zuidoost-Azië en staken vanuit Kampot in Cambodja de grens over naar Ho Chi Minh. Lees hier alles over de grensovergang van Cambodja naar Vietnam. Vanuit Hanoi vlogen wij verder naar Singapore.

Vietnam route 3 weken backpacken.
Vietnam route 3 weken.

Route 3 weken Vietnam

Ho Chi Minh – 2 tot 3 nachten
Ho Chi Minh is leuk om een dag rond te lopen en de perfecte uitvalsbasis voor de Mekong Delta en de Chu Chi tunnels. Waarschijnlijk is dit je eerste of laatste stop in Vietnam.

Mekong Delta – minimaal 1 dag
Voor de Mekong Delta moet je minimaal 1 volledige dag rekenen. Je kunt hier verblijven of heen en weer gaan vanaf Ho Chi Minh.

Mui Ne – 1 tot 2 nachten
In Mui Ne kun je naar de vismarkt, de zandduinen en The Fairy Stream. Dit kun je in één dag combineren. Ook kun je hier surfen. Wanneer je weinig tijd hebt kun Mui Ne best overslaan.

Dalat – 2 tot 3 nachten
Dalat is een fijne, koele stad en er is veel te zien in de omgeving. Wanneer je een actieveling bent, kun je je hier gerust een paar dagen vermaken.

Hoi An – 2 tot 3 nachten
Hoi An is de meest sfeervolle stad van Vietnam waar je uren rond kunt dwalen. Neem hier de tijd om alles te ontdekken. Vanuit hier kun ook je de Hai Van Pass doen naar Hué.

Hué – 1 nacht
Je kunt The Imperial City en het verlaten waterpark makkelijk in één dag combineren. Verder is er niet veel te doen in Hué, blijf hier dus niet te lang.

Tam Coc – 2 tot 3 nachten
De omgeving van Ninh Binh en Tam Coc is prachtig en mag je niet overslaan tijdens je reis. Er is een genoeg te zien voor een paar dagen.

Hanoi – 2 tot 3 nachten
Hanoi is de hoofdstad van Vietnam en waarschijnlijk je eerste of laatste stop. Je kunt hier leuk stappen, shoppen en lekker eten. Hanoi is ook een fijne uitvalsbasis voor Halong Bay, Sapa of de Ha Giang Loop.

Cat Ba
2 tot 3 nachten
Vanuit hier maak je een cruise door het prachtige Halong Bay en Lan Ha Bay. Zelfs wanneer je een cruise maakt van één dag is het de moeite waard om ook minimaal 1 dag in Cat Ba te verblijven Er is namelijk ook veel moois te zien op het eiland zelf.

Sapa – 2 tot 3 nachten
Vanuit Sapa kun je een trekking maken door de prachtige omgeving. Wij kozen voor een driedaagse trekking en vonden dit precies goed. In het dorpje Sapa zelf is niet veel te doen, blijf hier dus niet te lang.

Route Vietnam 3 weken.

Meer tijd?

Wij hebben ons voornamelijk gefocust op de bekendste highlights van Vietnam. Heb je meer tijd? Blijf dan bijvoorbeeld wat langer in Hoi An, Dalat, Sapa of de bij Mekong Delta. Dit waren onze favoriete plekken in Vietnam.

Wat wij helaas niet hebben kunnen doen vanwege het slechte weer is de Ha Giang Loop. Deze tocht van 400 kilometer gaat dwars door de prachtige omgeving van de noordelijke provincie Ha Giang. Onderweg kom je langs de meest indrukwekkende uitzichtpunten en overnacht je in kleine, lokale dorpjes. Het start- en eindpunt van de Ha Giang Loop is in de stad Ha Giang. Hier kun je eenvoudig vanuit Sapa of Hanoi met een bus naartoe. Je doet ongeveer 3 dagen over de loop.

Vietnam reisroute.

Vietnam combineren met andere landen

Deze route is ideaal om te combineren met buurlanden Laos, Cambodja en China. Wanneer je naar Loas wilt, kun je het beste het vliegtuig of de bus nemen vanuit Hanoi naar Vientiane. Wil je naar Cambodja? Het makkelijkste is om de bus of het vliegtuig van Ho Chi Minh naar Phnom Penh te nemen.