Sapa uitzicht rijstvelden.
Sapa uitzicht rijstvelden.

Maak een trekking door de verbluffende omgeving van Sapa

Groene rijstvelden, hoge bergtoppen en kleurrijke bergstammen; de omgeving van Sapa is ongelofelijk mooi. Sapa is een stad in het noorden van Vietnam en vanuit hier kun je verschillende trekkingen door de omgeving maken. Wij deden een tweedaagse trekking en sliepen in het piepkleine dorpje Hau Thao. Hier lees je alles wat je moet weten over een trekking door de omgeving van Sapa.

Hike door de omgeving van Sapa.
Uitzicht rijstvelden Sapa.
Hond uitzicht bergen Sapa.

Hoe kom je in Sapa?

Sapa is het makkelijkst te bereiken vanaf Hanoi. Met de bus doe je hier ongeveer 6 uur over. Je kunt ook met de (nacht)trein gaan, maar deze stopt in Lao Cai. Je moet dan nog 45 minuten rijden naar het centrum van Sapa. Wanneer je vanuit andere steden zoals Ninh Binh of Cat Ba komt, moet je vrijwel altijd eerst naar Hanoi en heb je dus dezelfde opties.

Backpacks op een scooter.
Homestay in Vietnam.
Kindje in Vietnam.

De beste trekking kiezen in Sapa

Sapa is een populaire trekpleister en het aanbod aan tours is enorm. Je kunt een trekking van een halve dag doen maar ook van een week of langer. De prijs-kwaliteitverhouding van de tours verschilt heel erg dus het is handig om goed research te doen en recente reviews te lezen. Het makkelijkste is om in Hanoi een all-inclusive trip te boeken inclusief vervoer en overnachtingen. Dit is een goedkope en makkelijke manier maar vaak ook het meest toeristisch.

Zelf een tour regelen in Sapa

Wil je de drukte vermijden en het echte Sapa ontdekken? Dan raden we je aan om het zelf te regelen. Neem een bus vanaf Hanoi naar het centrum van Sapa. Bij het busstation staan genoeg vrouwen (Mama’s) te popelen om je een paar dagen rond te leiden. Het voordeel hiervan is dat je flink af kunt dingen, het nadeel dat je niet precies weet wat je boekt. Maar dat is misschien juist extra leuk. Je kunt ook van tevoren een aanbieder kiezen en afspreken op het busstation in Sapa, dit hebben wij gedaan

Mama's trekking Vietnam.
Hangbuikzwijn bij de homestay in Hau Thao.
Uitzicht over de vallei in Vietnam.

Tip

Valt het je op dat iedereen in Sapa Mama of Papa heet? Dit komt omdat wanneer de locals hier een kind krijgen hun roepnaam verandert in Mama of Papa, gevolgd door hun naam.

Tweedaagse trekking Sapa

Na wat research en enigszins op de gok kwamen wij terecht bij een trekking met Mama Zee. Ze kwam ons ophalen bij het busstation in Sapa en samen maakten we een pittige hike naar haar geboortedorp Hau Thao. Onderweg kwamen we langs geweldige uitzichtpunten, groene rijstvelden en kleine dorpjes waar we werden begroet door de meest vriendelijke mensen.
Wij kozen voor een tweedaagse trekking en sliepen twee nachten in het huis van Mama Zee. De overnachting was zeer primitief maar had alles wat we nodig hadden. De familie was onwijs vriendelijk en er werden de lekkerste maaltijden voor ons gekookt. Ook was er genoeg ‘happy water’ om ervoor te zorgen dat we, ondanks de kou, heerlijk konden slapen.

Waar we de eerste dag geweldige uitzichten over de bergen en groene valleien hadden zagen we de tweede dag vrijwel niets. Het was heel mistig en daardoor kunnen we minder ver weg kijken, wat wel weer zijn charmes had. De trekking was zelfs met slecht weer absoluut de moeite waard. Dit was een van de meest bijzondere en authentieke ervaringen die we hebben beleefd in heel Vietnam.

Rijstterassen in Vietnam.
De wegen in de omgeving van Sapa zijn zeer steil.
Uitzicht over de bergtoppen.

Wat kun je verwachten?

Dit is geheel afhankelijk van welke tour je kiest en bij wie je boekt. Wel kun je vaak samen afstemmen waar je graag naartoe wilt. Zo kwamen wij langs prachtige valleien en rijstvelden, watervallen, een bamboo forest en heel veel mooie uitzichtpunten. Wij vonden de hikes best pittig aangezien je continu door de bergen loopt en de wegen erg steil zijn.

Wij kozen voor een relatief goedkope tour ($50 p.p. voor twee nachten) en verbleven dus in een zeer eenvoudige homestay. Hierdoor hebben we wel het echte lokale leven kunnen ervaren en 2 super gezellige avonden gehad met andere backpackers en heel veel rijstwijn. Wanneer je graag wat meer comfort en privacy wilt, is er in de omgeving genoeg keuze uit luxere hotels en resorts.

Lekker lokaal eten in Sapa.
Kinderen spelen buiten in Sapa.
De weg naar de homestay in Hau Thao.

Beste reistijd Sapa

Sapa staat bekend om het wisselvallige weer. Het ene moment kun je verbranden in de zon en 5 minuten later sta je te rillen in de regen. Het landschap van Sapa verandert enorm gedurende het jaar en ieder seizoen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Van april tot en met september is het regenseizoen in het noorden van Vietnam en dan zijn de rijstvelden op z’n mooist. Ook rond september en oktober ziet de omgeving er erg indrukwekkend uit, al is het dan wat minder groen dan tijdens het regenseizoen.

In de Nederlandse wintertijd kan het heel koud worden en zelfs vriezen. Wij bezochten Sapa in januari en het we hadden de eerste dag stralend weer en tweede dag veel mist en regen. Over het algemeen moet je een beetje geluk hebben met het weer.

Mist in Hau Thao.

Tip

Welk seizoen je ook kiest: Sapa is en blijft heel wisselvallig. Het is dus handig om een regenjas en warme trui mee te nemen.