De beste tips voor Tam Coc, Vietnam

Tam Coc is een geweldige bestemming wanneer je gaat backpacken in Vietnam. Het landschap is minstens zo indrukwekkend als Halong Bay en precies wat je zou verwachten van Noord-Vietnam. Je vindt er prachtige groene valleien, steile rotsformaties en spectaculaire uitzichtpunten. Vanuit hier maak je een avontuurlijke boottocht, spot je de mooiste vogels en fiets je dwars door de rijstvelden. Hier lees je alle bezienswaardigheden en tips voor restaurants en hotels in Tam Coc.

Tam Coc haven.

Ninh Binh of Tam Coc?

Tam Coc ligt in de provincie Ninh Binh en ongeveer 11 kilometer van het gelijknamige dorp Ninh Binh. Je kunt de bijzondere omgeving vanaf beide plaatsen verkennen maar de meningen zijn een beetje verdeeld vanuit waar je dit het beste kunt doen. De meeste (Aziatische) toeristen verblijven in Ninh Binh maar het is veel leuker om te verblijven in Tam Coc zelf. Hier zit je midden in de natuur, heb je prachtige lodges en guesthouses en zit je dichtbij alle bezienswaardigheden.

Hoe kom je in Tam Coc?

Vanuit Hanoi kun je de trein te nemen die je dwars door de mooie omgeving naar Ninh Binh brengt. Je doet hier ongeveer 2,5 uur over. Vanaf het treinstation is het nog 20 minuten met de taxi naar Tam Coc. Je kunt ook met de bus vanuit Hanoi. Dit duurt ongeveer 3 uur en deze stopt in Tam Coc zelf.

Ook vanuit Cat Ba kun je een directe bus nemen die je in ongeveer 5 uur naar het Tam Coc brengt. Dit zijn allemaal populaire verbindingen die overal eenvoudig te boeken zijn.

Trein Hanoi naar Ninh Binh.

Tip

Ga je vanaf Hanoi de trein naar Tam Coc? Zorg dan dat je op tijd reserveert want deze populaire route is snel volgeboekt. Je boekt een ticket gemakkelijk online of via je hostel.

Boottocht Trang An

Je kunt vanuit Tam Coc en in andere plaatsen in de groene omgeving verschillende boottochten boeken. Op aanraden van verschillende locals hebben wij gekozen voor een boottocht bij Trang An. Met de scooter rijd je hier in 1,5 uur naartoe en onderweg kom je langs prachtige rijstvelden en lokale dorpjes.

Er zijn drie verschillende vaarroutes die allemaal de moeite waard zijn. Wij kozen uiteindelijk voor route 3, omdat deze route deels door de grotten ging maar ook langs de enorme rotsformaties. Ook maak je bij route 3 een aantal stops bij sierlijke tempels en pagodes. 

Boottocht Tam Coc.
Grotten boot Tam Coc.
Boottocht Ninh Binh.

Tip

Ga vroeg! Zo voorkom je dat je tegelijk met honderden dagjesmensen vanuit Ninh Binh en Hanoi het water op gaat.

Thung Nham Bird Park

Thung Nham is een natuurpark dat op zich niet heel bijzonder is. De omgeving is, zoals overal in de provincie Ninh Binh, prachtig maar het park is veel te toeristisch. Wat wel heel bijzonder is, is The Bird Valley. Dit ligt midden in het park en vanuit hier kun je met een kano naar een plek waar vogels samenkomen.

Duizenden grote vogels komen hier aan het einde van de dag samen en zijn druk in de weer met het bouwen van nesten. Dit bijzondere natuurverschijnsel maakt Thung Nham Bird Park zeker een bezoekje waard.

Thung Nham Bird Park.
Prachtige vogels bij Thung Nham Bird Park.
Spot honderden vogels bij Thung Nham Bird Park.

Tip

Check van tevoren even bij je guesthouse of je tijdens het juiste seizoen bent om de vogeltrek te spotten. Het schijnt niet het hele jaar door even indrukwekkend te zijn.

Hang Mua viewpoint

Een van de mooiste plekken in de buurt is het uitzichtpunt bij de Hang Mua Cave. Dit ligt vlak bij het centrum van Tam Coc en je kunt hier gemakkelijk met de fiets of scooter naartoe. Je betaalt ongeveer 100.000 VND voor een ticket en kunt hiermee zowel naar de grot als naar het uitzichtpunt. De klim naar boven bestaat uit 500 treden en duurt ongeveer een kwartier. Eenmaal boven heb je een ongelofelijk mooi uitzicht over de rotsformaties, groene rijstvelden en de kronkelige Ngo Dong rivier.

Uitzicht vanaf Hang Mua viewpoint.
Hang Mua Cave Vietnam.
Uitzicht Hang Mua viewpoint.

Eten en drinken in Tam Coc

Verwacht in Tam Coc geen bruisend nachtleven. Wel zijn er genoeg gezellige restaurantjes waar je kunt eten en drinken. Wij aten super lekker local food bij Family Restaurant en Thao Beo. Ook Chookie’s Beer Garden is een superleuke plek met kampvuur en hangmatten. Hier eet je lekkere pizza’s en hamburgers maar kun je ook terecht voor verse springrolls en cocktails. Wil je zoals de locals eend of geit eten? Dat kan letterlijk overal, vooral in de hoofdstraat van de restaurants.

haven van Tam Coc.
Bootjes Tam Coc.

Overnachten in Tam Coc

In zowel Tam Coc zelf als in de omgeving zijn prachtige, goed betaalbare accommodaties te vinden. Wij kozen voor Tam Coc Friendly Homestay. De familie is extreem vriendelijk en de kamers zijn modern, ruim en schoon. Je krijgt er veel tips, huurt hier een scooter of een fiets en krijgt een lekker ontbijt. Een andere, prachtige accommodatie vlak bij het centrum is Tam Coc Nature Lodge. Je slaapt hier voor nog geen €40 in prachtige lodges aan het water.

Je kunt er ook voor kiezen om iets verder weg het centrum te verblijven en helemaal op te gaan in de natuur. Een mooi en betaalbaar resort tussen de rijstvelden is Tam Coc Rice Fields Resort. Ook bij Trang An Lamia Bungalow hebben ze hele moderne, bijzonder bungalows midden in de natuur.