Cruise door Halong Bay.
Cruise door Halong Bay.

Halong Bay: zo kies je de juiste tour én ontwijk je de drukte

Een boottocht door Halong Bay mag absoluut niet ontbreken tijdens jouw rondreis door Vietnam. Halong Bay is namelijk dé highlight van het land en staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het gebied bestaat uit duizenden kleine eilandjes en rotsformaties die hoog uit het water steken.

Onderweg vaar je langs drijvende dorpen en spot je locals op kleine vissersbootjes. Het magische uitzicht wordt met de minuut indrukwekkender door de combinatie van het blauwe water, de grijze rotsen en de felgroene boomtoppen. Lees hier alles wat je moet weten over een cruise door Halong Bay en ontdek hoe je drukte kunt ontwijken.

Cruise door Lan Ha Bay en Halong Bay in Vietnam.
Halong Bay Vietnam.

Hoe kom je bij Halong Bay?

Halong Bay ligt tussen de steden Ha Long en Cat Ba in. Je kunt dus vanuit beide plaatsen een tour boeken. Je kunt ook vanaf Hanoi een all-inclusive trip maken inclusief vervoer en overnachtingen. Je hoeft dan zelf niets meer te organiseren.

Ha Long is erg toeristisch en vanuit hier starten ook de meeste (dag)tours die vanuit andere steden komen. Cat Ba is daarentegen een stuk rustiger en een ook veel leuker voor backpackers. Ook zijn de tours vanuit hier vaak een stuk goedkoper.

De drukte ontwijken

Het gebied bestaat eigenlijk uit meerdere baaien waarvan Halong Bay de meest bekende is. De meeste tours zijn hierop gericht. Maar het aangrenzende Lan Ha Bay is minstens zo mooi én veel minder druk. Wanneer je de ergste drukte dus wilt ontwijken, kun je het beste kiezen voor een tour die zich voornamelijk richt op Lan Ha Bay.

Panorama Halong Bay.
Grote roofvogels bij Halong Bay.
Lokale visser Halong Bay.

Tours Halong Bay

Halong Bay is extreem populair en het aanbod aan tours is enorm. Je kunt kiezen voor een goedkope party-boot of een luxe cruiseschip en zo’n beetje alles wat daar tussenin zit. De tours variëren van 1 dag tot langer dan een week. De prijs-kwaliteitverhouding van de cruises verschilt Doe dus van tevoren wat research en lees de recente reviews.

Wij kozen voor een eendaagse cruise bij CatBa Ventures waar we erg tevreden over waren. De gidsen spraken goed Engels en ook qua prijs was het goed te doen. We betaalden ongeveer $40 dollar per persoon. We begonnen bij het prachtige Lan Ha Bay waar we slechts twee andere boten tegenkwamen. Tegen de tijd dat we bij Halong Bay aankwamen, waren de meeste toeristenboten hier alweer weg. Zo hebben we de ergste drukte weten te vermijden en zijn we eigenlijk nauwelijks andere boten tegengekomen. Ook was het eten op de boot superlekker en was er genoeg ruimte om zowel binnen als buiten te zitten.

Drijvende dorpen Vietnam.
Panaroma Lan Ha Bay.

Kajakken Halong Bay

Tijdens de cruise stopten we regelmatig om te relaxen, zwemmen en kajakken. Wij vonden vooral het kajakken door The Hidden Lagoon erg leuk en raden je dan ook aan om een tour te boeken mét kajaktocht. Ook hadden we het geluk om de bijzondere Langur Monkeys te spotten terwijl we rustig in onze kajak dobberden.

Kajaktocht door The Hidden Lagoon.
Langur Monkeys Vietnam.

Tip

Langur-apen zijn helaas erg bedreigd. Onze gids vertelde dat er nog slechts 90(!) van deze bijzondere dieren in het wild leven. Gelukkig zijn de locals zich hier tegenwoordig van bewust en kun je in het centrum op veel manieren het initiatief Save the Langur steunen.