Bezoek de Killing Cave en Bat Cave bij Battambang

Battambang is wat ons betreft niet de leukste plaats van Cambodja maar eigenlijk mag je een bezoek aan de nabijgelegen Killing Cave en Bat Cave niet overslaan. Bij de Killing Cave leer je alles over de sombere geschiedenis van de Rode Khmer en bij de Bat Cave ben jij getuige van een geweldig natuurverschijnsel. Een stroom van talloze vleermuizen die allemaal tegelijk uit de grot vliegen, op zoek naar eten.

Bat Cave Battambang.

Hoe kom je er en wat kost het?

Naast een aantal mooie tempels en de bamboetrein zijn de grootste trekpleisters van Battambang de Killing Cave en de Bat Cave (deze liggen bij elkaar). Je kunt een dagtrip naar deze plekken dan ook overal boeken. Je zou er ook zelf op de scooter heen kunnen maar een Tuktuk is goedkoop (wij waren nog geen 15$ met 2 personen kwijt) en lekker makkelijk! Ook zijn de zanderige wegen niet ideaal voor een scooter. Wij boekten bij ons hotel een Tuktuk driver die ons op de plaats van bestemming bracht en ook nog wat vertelde over de geschiedenis en de omgeving. Vervolgens bezochten we zelf de bezienswaardigheden en bracht hij ons weer terug naar ons hotel. Een bezoek aan de Killing Cave kost je slechts een paar dollar en de Bat Cave is gratis. Wel is het netjes om een drankje te kopen als je gebruikt maakt van het terras.

Barbecue ratten.
Rat van de barbecue.

Tip

De omgeving van Battambang is vooral in en na het regenseizoen prachtig. Vraag je Tuktuk driver of hij je meteen wat van de omgeving wil laten zien. Onze chauffeur bracht ons zelfs naar zijn eigen geboortedorp en stopte even om een gebakken rat (!) van de barbecue te eten.

Leer over de geschiedenis bij de Killing Cave

De Killing Cave was vroeger een executieplaats bovenop de Phnom Sampeau berg. De Rode Khmer dreef slachtoffers eerst naar de top van de berg waar ze mishandeld of vermoord werden en vervolgens in deze grote grot werden gegooid. Het is vreselijk om te zien wat hier is gebeurd en dit gevoel wordt versterkt doordat je nog veel overgebleven botten en kledingstukken kunt zien. Het is een verdrietig bezoek maar de Killing Cave is een ontzettend belangrijk onderdeel van de turbulente Cambodjaanse geschiedenis en daarom de moeite waard om te bezoeken. Ook kom je onderweg nog mooie boeddhabeelden en een tempel tegen en is het uitzicht vanaf de berg prachtig.

Killing Cave Battambang, Cambodja.
Killing Cave poppen in Cambodja.
Boeddha Cambodja Battambang.

Aanschouw miljoenen vleermuizen bij de Bat Cave

Nadat we de Killing Cave hadden bezocht was het tijd voor wat positiviteit. Via Monkey Forest liepen we naar beneden, naar het beginpunt. Voor de grote grot zijn diverse terrasjes vanaf waar je onder het genot van een koud drankje naar dit indrukwekkende natuurspektakel kijken. Het was alsof de vleermuizen op hun horloge keken toen ze stipt om 17.30 uur met miljoenen (?) tegelijk uit de enorme grot vlogen. Het is wetenschappers nog steeds niet gelukt om een schatting te geven van het aantal maar na ruim 45 minuten was het nog steeds bezig wat geweldig was om te zien.

De terrassen voor de Bat Cave.
Vleermuizen die uit de Bat Cave vliegen.
Heel veel vleermuizen die uit de Bat Cave vliegen.

Tip

Neem een hoed of een pet mee om jezelf te beschermen tegen de vleermuizenpoep.