Hanoi streetfood header
Hanoi streetfood header

De beste tips en inspiratie voor Hanoi, Vietnam

De kans is groot dat jouw reis naar Vietnam begint of eindigt in Hanoi, de hoofdstad van Vietnam. In deze chaotische stad ervaar je het echte Azië: heerlijk eten en drinken, onmogelijke kruispunten en heel veel backpackers. Hanoi is een super drukke maar sfeervolle stad en de perfecte uitvalsbasis voor een tripje naar Sapa of Cat Ba. In dit artikel lees je alle backpackinspiratie en de beste tips voor Hanoi.

Straatbeeld Vietnam.
Overbepakte scooter met vloerkleden in Hanoi.

Hoe kom je in Hanoi?

Er gaan (nog) geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar Hanoi. Je zult een overstap moeten maken in bijvoorbeeld Bangkok, Abu Dhabi of Moskou. Vanaf het vliegveld van Hanoi ben je in ongeveer een uur met de bus in het centrum.

Wanneer je vanuit Sapa komt moet je rekenen op een busrit van zo’n 6 uur en vanaf Cat Ba ben je ongeveer 4 uur onderweg. In Ninh Binh kun je kiezen tussen de bus en de trein, deze doen er allebei ongeveer 3 uur over.

Drukke kruispunten in Hanoi.

Verken de authentieke straten

Het straatleven van Hanoi is prachtig. Het staat vol oude gebouwen en overal waar je kijkt gebeurt wel iets. Fietsers met 5 vloerkleden achterop, complete gezinnen op één scooter en duizenden geïmproviseerde eetkraampjes. Het is de perfecte stad om doorheen te wandelen, rond te kijken en mooie foto’s te maken.

Liever fietsen? Neem dan een fietstour waar je langs zowel de bekende als onbekende highlights komt. Een van de populairste fietstours is de Real Hanoi Bicycle Experience van Baja Bikes.

Locals in de straten van Hanoi, Vietnam.
St Joseph's Kathedraal in Hanoi.
Kappers werken midden op straat in Vietnam.

Hanoi’s Train Street 

Hanoi’s Train Street is een beroemde plek in Azië, je hebt er vast wel eens foto’s van gezien. In deze smalle, chaotische straat ziet het leven er hetzelfde uit als in alle andere straten van Hanoi. De straat bruist van het leven: oude vrouwen hangen de was op, eten wordt verkocht en kinderen rennen heen en weer. Het is dan heel bijzonder dat er meerdere malen per dag een trein dwars door deze straat rijdt. Je vindt de Train Street in The Old Quarter. Check MAPS.ME of Google Maps voor de exacte locatie, je kunt gewoon zoeken op Train street.

UPDATE: In verband met de veiligheid heeft de Vietnamese overheid besloten de Train street te sluiten voor toeristen. Het is nog wel mogelijk om erheen te gaan en je te laten rondleiden door een medewerker van een winkeltje. Dit mag officieel niet en er schijnt bewaking rond te lopen. Check voordat je naar Vietnam gaat de actuele status rondom de Train Street.

De wereldberoemde Train Street in Vietnam.

Drink een Bia Hoi biertje voor €0,30

Bia Hoi is echt een begrip in Vietnam en misschien wel het goedkoopste bier ter wereld. In Hanoi stikt het van de gezellige terrasjes op straat waar Bia Hoi geschonken wordt. Vooral in The Old Quarter, en dan met name in Bai Hoi Corner (zoek: Beer Street op MAPS.ME of Google Maps) wordt het bier rijkelijk uit de metalen vaten geschonken. Je kunt hier ook een aantal Vietnamese snacks proberen bij een van de eetkraampjes. Neem plaats op de kleine plastic krukjes, bestel een biertje en beleef samen met locals en andere backpackers een fantastische avond. Sta niet raar te kijken als je opeens vanaf je stoeltje moet springen omdat iedereen ‘police, police’ schreeuwt. Het is officieel namelijk verboden om de terrassen op straat te zetten.

Gezelligheid in Bai Hoi Corner, Hanoi.

Shoppen op de Hanoi Night Market

Vietnam is de perfecte plek om te shoppen. Net als in Hoi An vind je er veel merkkleding voor veel te lage prijzen en talloze souvenir. De leukste plek om te shoppen is op de (3 kilometer lange) Hanoi Night Market. Het is de perfecte plek om rond te slenteren, streetfood te proberen en kleding en souvenirs te scoren. Je vindt de Night Market bij Hang Dao Street in The Old Quarter.

De lekkerste noodle salade van Vietnam eet je bij Pho 10 in Hanoi.

Geschiedenis en de cultuur in Hanoi

Er zijn in Hanoi een aantal hele interessante musea te vinden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Hoa Lo (ook bekend als Hanoi Hilton of Maison Centrale) is een oude gevangenis die tijdens zowel de Franse koloniale tijd als de Vietnamese oorlog werd gebruikt. Er zijn hier dus zowel Vietnamezen als Amerikanen onder vreselijke omstandigheden opgesloten. Het museum richt zicht vooral op de periode tijdens de Franse overheersing en geeft een goed beeld van het afschuwelijke gevangenisleven.

Ook kun je naar het Mausoleum, waar je het lichaam van Ho Chi Minh kunt aanschouwen. De naam Ho Chi Minh ken je waarschijnlijk van de stad in het zuiden maar is ook de naam van de leider die zorgde voor de onafhankelijkheid van Vietnam. Deze beste man stierf in 1969 en zijn lichaam is gebalsemd en te bezichtigen in het Mausoleum. Wij wilden hier op een maandag heen maar helaas is het Mausoleum op die dag gesloten.

Hoa Lo gevangenis Hanoi.

Eten en drinken in Hanoi

In Hanoi kun je letterlijk overal goed eten. De stad puilt uit van goede restaurants en eetkraampjes. Wij aten heerlijke broodjes bij Bahn Mi 25, super lekkere beef noodle salade bij Bun Bo Nam Bo en de beste Pho van heel Vietnam bij Pho 10. Verder hebben we meerdere malen Hotpot gegeten. Dit is een soort Vietnamees fonduen/gourmetten en dit doe je het lekkerste bij Mai Ly 63. Aanrader: mixed BBQ Hotpot.

Wil je in een korte tijd kennis maken met al het lekkers wat Hanoi te bieden heeft? Neem dan een streetfood tour bij Hanoi Streetfood Tour. Zo kom in de meest bijzondere restaurantjes waar je zelf niet zo snel binnen zou lopen en leer je veel over de Vietnamese keuken.

Een fiets is omgetoverd tot aanrecht.
Vietnamese noodlesalade.
Hotpot BBQ in Hanoi.

Overnachten in Hanoi

De prijs voor een tweepersoonskamer ligt in Hanoi vergeleken met de rest van Vietnam wat hoger. Er heel veel leuke wijken maar wij raden je aan om in The Old Quarter te verblijven. Wij waren erg tevreden over Tung Trang Hotel vanwege de schone kamers en fijne locatie. Ook zijn HC Old Quarter View House en Hanoi Charm Hotel & Spa echte aanraders. De kamers zijn modern, super schoon en de locatie is goed.

Als je juist op zoek bent naar een gezellig hostel waar veel activiteiten worden georganiseerd kun je naar Hanoi Amazing Hostel. Hier hebben ze zowel een- als tweepersoons stapelbedden. Perfect voor een goedkope overnachting.