De slowboat van Huay Xai naar Luang Prabang

Wanneer je van Huay Xai naar Luang Prabang (of natuurlijk andersom) reist kun je kiezen voor de bus of voor de slowboat. De bus is sneller maar een stuk minder mooi. Wij kozen daarom voor de tweedaagse boottocht wat een echte aanrader is wanneer je gaat backpacken in Laos. Tijdens deze (redelijk oncomfortabele) tocht vaar je over de prachtige Mekong rivier en geniet je continu van het fantastische uitzicht terwijl je langs de mooiste lokale dorpjes vaart.

Slowboat Laos.
Haven Pak Beng slowboat.

Tickets

De haven ligt op ongeveer 1,5 kilometer van het centrum van Huay Xai. Er zijn een aantal opties om tickets te kopen (dit zul je daar ter plekke moeten regelen). Je kunt zelf naar de haven wandelen (ongeveer 20 minuten) of een tuktuk nemen en daar een ticket kopen. Je koopt dan 2 losse tickets, één van Huay Xai naar Pakbeng en één om vervolgens van Pakbeng naar Luang Prabang te varen. De tickets kosten ongeveer 100.000 KIP per stuk dus in totaal ben je zo’n 200.000 KIP per persoon kwijt, exclusief overnachting in Pakbeng.

Een andere optie is om een pakket te boeken bij je homestay/hostel. Je wordt dan opgehaald bij je accommodatie, naar de haven gebracht en je ontvangt de 2 tickets voor de boot. Wij betaalden voor dit pakket 240.000 KIP per persoon. Het is dus slechts een paar euro duurder, maar een stuk makkelijker! Het is in allebei de gevallen verstandig om op tijd te vertrekken aangezien je je eigen plek mag kiezen.

Tip

Zorg dat je voor de eerste dag alvast wat eten en snacks inslaat. Je kunt op de boot ook wel het e.e.a. kopen (zoals gedroogd fruit, instant noodles en flesjes water) maar het aanbod is niet heel spannend.

Mekong rivier slowboat.

Dag 1: Van Huay Xai naar Pakbeng

De boot brengt je in ongeveer 8 uur van Huay Xai naar Pakbeng. Onderweg geniet je van het prachtige uitzicht van de Mekong en vaar je lang de meest charmante dorpjes. Pakbeng is dus de plaats waar je zult overnachten om de volgende dag verder te reizen naar Luang Prabang. Het is niet nodig om van tevoren een overnachting te reserveren want wanneer je aankomt in de haven staan er ontzettend veel mensen klaar om je een kamer aan te bieden. Deze prijzen liggen vaak een heel stuk lager dan op bijvoorbeeld Booking.com. Zo heb je al een tweepersoonskamer met airco en eigen badkamer voor slechts 50.000 KIP (die op Booking.com zo’n 250.000 KIP kostte). Wij verbleven in Thip Phavan Guesthouse en dit beviel erg goed.

Tip

Zoek van tevoren op internet op welk hotel je aanspreekt en probeer iemand op de haven te vinden van dat hotel. Zo weet je zeker dat je een fijne slaapplek hebt en kun je toch nog wat geld besparen.

Toegangspoort Pak Beng Laos.

Dag 2: Van Pakbeng naar Luang Prabang

De volgende ochtend wil je natuurlijk weer een fijne plek kiezen en is het dus handig om weer op tijd naar de haven te gaan. In de straat naar de haven kun je genoeg snacks en broodjes voor onderweg kopen. De boot brengt je in ongeveer 8 uur naar Luang Prabang. Eenmaal aangekomen in Luang Prabang betaal je nog 20.000 KIP per persoon om naar het centrum gebracht te worden.

Tip

Uiteraard kun je deze bekende boottocht ook andersom doen, dus van Luang Prabang naar Huay Xai. Hou er dan wel rekening mee dat je er langer over zult doen aangezien je dan tegen de stroming in vaart.

Backpacken Laos.